Vitamina C + Calciu = sistem osos puternic - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Copil / Vitamina C + Calciu = sistem osos puternic

Vitamina C + Calciu = sistem osos puternic

 

copil si mama se joacaÎn timpul copilăriei şi adolescenţei, procesul de dezvoltare a scheletului este foarte activ, 95% din masă osoasă fiind definitivată până la vârstă de 18 ani. De aceea este esenţial, ca mamă, să știi care este doza optimă de calciu de care are nevoie copilul tău pentru a avea oase puternice și sănătoase.

Ultimele studii demonstrează că alimentaţia cotidiană furnizează mai puţin de 2/3 din cantitatea zilnică necesară de calciu. Cu toate că opţiunile alimentare de pe piaţă sunt multiple, de multe ori ele nu asigură un aport optim de vitamine şi de minerale atât de necesare organismului. Vei afla acum cât de important este calciul, ce rol are el pentru sănătatea copilului tău și de ce vitamine este nevoie pentru o optimă absorbție.

 Ce rol are Calciu

Calciul este un element mineral esențial în dezvoltarea scheletului și a unei bune consolidări a oaselor. În primii 20 de ani de viață, sistemul osos este ca o ”bancă” în care organismul trebuie să depună zilnic o anumită cantitate de claciu. După această vârstă, nu mai poți stoca, ci doar întreține cantitatea de calciu existentă. Iată un foarte bun motiv să-i asiguri copilului tău doza zilnică de calciu din primii ani de viață. Un alt motiv ar fi faptul că acest mineral previne cariile dentare și favorizează un mai bun control al greutății corporale.

 Ce consecințe are carența de Calciu

Oasele copilului tău sunt formate din peste 50 % calciu. Dacă puiul tău nu are asigurat necesarul zilnic, nivelul de calciu din sânge va scădea, iar corpul își va lua calciu din oase pentru a asigura funcționarea normală a celulelor. Astfel carența de calciu este ca un bulgăre de zăpadă ce duce la numeroase afecțiuni ca: anemie, rahitism, spasmofilie, tulburări ale ciclului menstrual, carii dentare, unghii şi păr fragile.

 Vitamina C, secretul imunității și oaselor puternice

Pentru a se putea fixa pe oase şi dinţi calciul nu acţionează singur, ci are nevoie de alte vitamine şi minerale. În absorbţia eficientă a calciului, un rol esenţial îl deţine și Vitamina C, nu numai vitamina D. Ea este responsabilă cu sinteză colagenului, proteina care acţionează ca o structura de rezistenţă a oaselor, dar şi a celorlalate ţesuturi din cartilagii, gingii şi piele. Dar pentru că organismul uman nu poate produce singur Vitamina C, sarcina ta este să-i asiguri juniorului tău doză optimă pentru o dezvoltare normală. În plus, Vitamina C este cunoscut ca fiind cel mai bun antioxidant care stimulează sistemul imunitar.

De cât calciu și vitamina C are nevoie zilnic copilul tău:

Calciu mg/ zi Vitamina C mg /zi

copii 1 -3 ani

500 mg

15 mg

copii 4-8 ani

800 mg

25 mg

copii  9 -14 ani

1.300 mg

45 mg

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.