Home / Bebelus / Vitamina C + Calciu = sistem osos puternic

Vitamina C + Calciu = sistem osos puternic

În timpul copilăriei şi adolescenţei, procesul de dezvoltare a scheletului este foarte activ, 95% din masa osoasă fiind definitivată până la vârsta de 18 ani. De aceea este esenţial, ca mamă, să știi care este doza optimă de calciu de care are nevoie copilul tău pentru a avea oase puternice și sănătoase.

Unele studii demonstrează că alimentaţia cotidiană furnizează mai puţin de 2/3 din cantitatea zilnică necesară de calciu. Cu toate că opţiunile alimentare de pe piaţă sunt multiple, de multe ori ele nu asigură un aport optim de vitamine şi de minerale atât de necesare organismului. Vei afla acum cât de important este calciul, ce rol are el pentru sănătatea copilului tău și de ce vitamine este nevoie pentru o optimă absorbție.

 Ce rol are calciul

Calciul este un element mineral esențial în dezvoltarea scheletului și a unei bune consolidări a oaselor. În primii 20 de ani de viață, sistemul osos este ca o bancă în care organismul trebuie să depună zilnic o anumită cantitate de calciu. După această vârstă, nu mai poți stoca, ci doar întreține cantitatea de calciu existentă. Iată un foarte bun motiv să-i asiguri copilului tău doza zilnică de calciu din primii ani de viață. Un alt motiv ar fi faptul că acest mineral previne cariile dentare și favorizează un mai bun control al greutății corporale.

 Ce consecințe are carența de calciu

Oasele copilului tău sunt formate din peste 50% calciu. Dacă puiul tău nu are asigurat necesarul zilnic, nivelul de calciu din sânge va scădea, iar corpul își va lua calciul din oase pentru a asigura funcționarea normală a celulelor. Astfel carența de calciu este ca un bulgăre de zăpadă ce duce la numeroase afecțiuni ca: anemie, rahitism, spasmofilie, tulburări ale ciclului menstrual, carii dentare, unghii şi păr fragile.

 Vitamina C, secretul imunității și oaselor puternice

Pentru a se putea fixa pe oase şi dinţi, calciul nu acţionează singur, ci are nevoie de alte vitamine şi minerale. În absorbţia eficientă a calciului, un rol esenţial îl deţine și Vitamina C, nu numai vitamina D. Ea este responsabilă cu sinteza colagenului, proteina care acţionează ca o structură de rezistenţă a oaselor, dar şi a celorlalte ţesuturi din cartilagii, gingii şi piele. Dar pentru că organismul uman nu poate produce singur Vitamina C, sarcina ta este să-i asiguri copilului  doza optimă pentru o dezvoltare normală. În plus, Vitamina C este cunoscută ca fiind cel mai bun antioxidant care stimulează sistemul imunitar.

De cât calciu și vitamina C are nevoie zilnic copilul tău:

 VârstaCalciu mg/ ziVitamina C mg /zi

copii 1 -3 ani

500 mg

15 mg

copii 4-8 ani

800 mg

25 mg

copii  9 -14 ani

1.300 mg

45 mg

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.