Un copil care are un meniu bogat în pește este un copil mai inteligent și mai rezistent la infecții. Iată cel puțin un motiv să introduci în alimentația copilului tău încă de la 8-9 luni pește proaspăt, mai slab, dar bogat în Omega 3, fosfor, vitaminele B, A și D. Rețetele următoare sunt delicioase și vor fi pe placul celor mici.
Supă de păstrăv
de la 9 luni/2 porții
Ingrediente:
40 g file de păstrăv; 1 morcov mic; ¼ praz; 1 felie de lămâie; 1 lingură iaurt preparat în casă, 1 linguriță ulei de măsline
Mod de preparare
Cureți și speli morcovul și prazul, le tai rondele și le pui la fiert în apă cât să le acopere în care adaugi și o picătură de lămâie. După ce au fiert 20 de minute, adaugi peștele și mai lași pe foc încă 10 minute, cât să fiarbă carnea. Când sunt gata, scurgi legumele și carnea, le pui într-un blender, adaugi iaurtul, uleiul și mixezi până obții o supă fină. Dacă supa este foarte groasă, o diluezi cu apă plată fiartă.
Piure cu pește și avocado
de la 8 luni/2 porții
Ingrediente
2 cartofi noi potriviți; 100 g file de păstrăv; 1/2 fruct de avocado; 50 ml lapte formulă preparat; 2 lingurițe unt
Mod de preparare
Speli cartofii foarte bine, îi cureți de coajă, îi tai cuburi și-i pui la fiert cu apă cât să-i acopere pentru 20 de minute, după care îi scurgi.
Separat, pui la fiert fileul de pește curățat bine de eventualele oase și lași 10 minute, după care îl scoți cu o paletă și îl lași să se scurgă. Pasezi pulpa fructului de avocado și-o amesteci cu 1/4 din cantitatea de lapte și ¼ din cartofii pisați fin. Pui o linguriță de unt și un praf de sare și amesteci. Cartofii rămași îi pasezi bine, adaugi restul de lapte și unt și omogenizezi.
Așezi într-un castron mic o treime din piureul de cartofi, păstrăvăul pasat, încă o treime din piureul de cartofi, tot piureul de avocado și ce a mai rămas din piureul de cartofi. Lași să se răcorească, după care răstorni totul pe o farfurie și decorezi cu câteva felii de roșii și frunze de pătrunjel.
Cod cu piure de cartof și morcov
de la 8 luni/2 porții
Ingrediente
100 g morcov; 100 g cartof; 1 linguriță unt; 4 linguri lapte formulă preparat; 150 file de cod proaspăt; ½ linguriță zeamă de lămâie; 1 linguriță ulei de măsline
Mod de preparare
Cureți cartoful și morcovul de coajă, le speli bine, le tai cubulețe, le pui într-o crăticioară și le acoperi cu apă. O așezi pe foc și o lași să fiarbă până se înmoaie bine legumele. Când sunt bine pătrunse, le scurgi de apă, le pui în blender, adaugi laptele și untul și mixezi până obții un piure fin.
Cât timp fierb legumele, ungi fileul de pește cu ulei de măsline, îl așezi pe baie de aburi și-l lași 15 minute. Îl cureți de eventualele oase rămase, îl așezi peste piure și îl stropești cu zeama de lămâie. În momentul în care servești, rupi peștele bucățele mici. Pentru bebelușii care nu s-au obișnuit cu bucățele, poți pasa peștele cu legumele.
Mămăligă cu pește
de la 10 luni/2 porții
Ingrediente
50 g mălai; 250 ml lapte; puțin cimbru uscat; 100 g file de cod proaspăt; 1 linguriță ulei; 2 linguri iaurt
Mod de preparare
Mai întâi, într-o crăticioară cu fundul gros, pui laptele la fiert și când începe să se umfle adaugi mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel. Pui cimbrul, dai focul foarte mic, acoperi cu un capac și lași să fiarbă circa 15-20 de minute, având grijă să amesteci în ea din când în când.
Cureți peștele de eventualele oase, îl speli, îl usuci cu prosoape absorbante, îl ungi cu ulei și îl pui într-un vas. Îl introduci în cuptorul încins pentru 10 minute, după care îl rupi bucăți mici și îl amesteci cu iaurtul. Lași mămăliga să se răcorească și o dai celui mic alături de crema de cod.
Rețete susținute de Asociația Educație pentru Suflet!