Dulci sau sărați, biscuiții se numără printre gustările preferate ale copiilor. Dar cât de sănătoși sunt ei oare? Să studiem cu atenție etichetele. Nutriționiștii spun că primele trei – patru ingrediente trecute pe care le găsești pe o etichetă sunt cele din care este fabricat acel produs. Dacă de exemplu pe ambalajul unui pachet de biscuiți vei găsi trecute în această ordine – făină de grâu, zahăr, grăsime de palmier – atunci biscuiții conțin în proporție de 40-50% zahăr și ulei de palmier. Iată de ce este foarte important ca să știm care sunt compușii de care ar trebui să ne ferim.
Zaharurile – în cantitate foarte mare
Biscuiții pot conține două, trei, chiar și patru tipuri diferite de zaharuri: zahăr, glucoză, fructoză, sirop de glucoză, miere, melasă, dextroză, sirop de porumb. Dacă facem o mică socoteală și ne uităm în tabelul cu indicații nutriționale, de dăm seama că un singur pachet de biscuiți poate acoperi necesarul de glucide pentru copiii noștri pentru 2-3 zile. Iată unul dintre motivele pentru care ar trebui să alegem variantele homemade de biscuiți.
Grăsimea – foarte periculoasă
Majoritatea biscuiților din comerț conțin grăsimi saturate sau hidrogenate, așa cum este grăsimea de palmier sau margarina – două tipuri de grăsimi care au rolul de a păstra produsul la raft cât mai mult timp. Un produs destinat copiilor mici ar trebui să conțină grăsimi de bună calitate precum untul sau uleiul vegetal.
Adaosul de vitamine
Pentru a te determina să-l cumperi, multe mărci pun pe produs mențiuni precum: sursă de omega 3, sursă de calciu, fără zahăr adăugat. Citește cu atenție eticheta – uleiul de palmier nu va fi niciodată o sursă de omega 3, în schimb semințele de in sau uleiul de măsline extravirgin – da.
Biscuiți homemade
Biscuiți cu quinoa
Frămânți un aluat din 100 g făină multicereale, 100 g făină de quinoa, 100 g unt, 1/2 banană coaptă, 1 ou, 1 plic praf de copt, 1 plic zahăr vanilat și 1 lingură semințe de in. După ce a stat la rece 1 oră, îl întinzi în foaie, tai rondele mai mare cu un pahar și le coci 20 de minute la foc mediu.
Biscuiți simpli
Frămânți un aluat din 200 g făină, 50 g unt, 1 gălbenuș de ou de casă și 1/3 banană. Dai aluatul la frigider pentru 30 de minute, apoi întinzi o foaie din care tai rondele cu un pahar mic. Faci cu ștampila specială de biscuiți modele și îi dai la cuptor pentru 15-20 de minute.