Home / Bebelus / Alaptare / Ana Măiță: “Alăptatul, cel mai important pas pentru mamă și bebe”

Ana Măiță: “Alăptatul, cel mai important pas pentru mamă și bebe”

Cunoscută drept una dintre cele mai fervente militante pentru drepturile mamelor, Ana Măiță ne-a povesti despre importanța alăptării pentru mamă și bebe.

Ce ar trebui să știe mămicile înainte de a naște? 

O viitoare mamă care se hrăneşte corect şi îşi menţine o condiţie fizică bună va avea de cele mai multe ori o sarcină fără complicații. Însă cea mai importantă lecție pe care o mamă trebuie să o învețe din sarcină este de ce e bine să-și alăpteze copilul și cum să-l alăpteze corect.

Ce reprezintă alăptatul pentru tine, mama a doi băieți? 

Mi-am alăptat ambii copii încă din primele clipe după naştere şi am continuat să-i alăptez exclusiv până la 6 luni, alăptând apoi şi după diversificare, până după 2 ani. Băieţii mei au primit astfel cel mai mare dar pe care eu, ca mamă, puteam să îl fac copiilor mei: un start optim în viaţă.

Ce beneficii aduce unui copil alăptatul?

Alăptarea aduce beneficii încă din primele clipe după naștere. Punând imediat bebeluşul la sân mama îl ajută să se adapteze cât mai lin la mediul exterior. Mai important, colostrul şi apoi laptele matern sunt hrana cea mai potrivită pentru dezvoltarea bebeluşului: contribuie la funcţionarea optimă a sistemului digestiv, renal, nervos şi cardiovascular, protejându-l de infecţii (bacterii, viruşi şi fungi), precum și de cancer, diabet şi boli cardiovasculare atât în copilărie, cât și pe toată durata vieții sale.

De ce unele mame renunță la alăptat? 

Problemele sau chiar eşecul în alăptare sunt compuse din mai multe cauze, cele mai frecvente fiind: întârzierea iniţierii alăptării după naştere; convingerea mamei că nu are suficient lapte pentru bebelușul ei; ataşarea incorectă la sân; alăptarea la program (s-a demonstrat că este benefic ca nou-născutul să fie alăptat la cerere de minim 8 ori pe zi, iar el îşi va regla singur programul de supt); ignorarea problemelor de alăptare (e trist că multe mame nu cunosc sau nu au acces la ajutor de specialitate pentru alăptare).

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.