Home / Copil / Activități extrașcolare: da sau nu?

Activități extrașcolare: da sau nu?

Beneficiile activităților extrașcolare sunt numeroase. Dar este oare nevoie de o limită? Un moment în care trebuie să spunem “nu” acestor activități?

Este greu să fii împotriva activităților extrașcolare. Mai multe studii se mândresc cu beneficiile acestor activități și este adevărat că acestea sunt numeroase.

Ce aduc bun aceste activități:

  • exercită o bună influență asupra performanțelor academice.
  • dezvoltă sentimentul de apartenență la un grup, astfel încât copiii sunt mai puțin susceptibili de a renunța la școală.
  • permite descoperirea sau dezvoltarea talentelor personale ale copilului.
  • influențează pozitiv socializarea acestuia și promovează adaptarea sa academică și socială.
  • îmbunătățesc stima de sine a copilului.

Mai mult decât atât, trebuie să luăm în considerare starea de bine pe care le-o dă desfășurarea unei activități plăcute. Și pe noi, părinții, nu-i așa, ne fac fericiți orele de zumba, meciul săptămânal de fotbal… Pentru copii, este același lucru. Adesea, ei au nevoie de această activitate pentru a se simți bine. Dar trebuie să ții cont de cel mai important aspect: să-i placă. În primul rând, este important pentru copil să se bucure de această activitate. În caz contrar, devine o sarcină, o obligație și copilul nu va fi încântat. Mulți uită că scopul principal al activităților extrașcolare este de a oferi un moment de plăcere copilului. Plăcerea trebuie să fie în centrul deciziilor dacă alegem sau nu o activitate extrașcolară.

Prea mult, nu e bine!

Există familii care nu pun nicio limită privind numărul de activități extrașcolare. Copiii sunt, prin urmare, numai pe drumuri, obosiți și uneori stresați. De asemenea, având prea multe activități extrașcolare, pot scădea performanțele școlare. Trebuie să găsim un echilibru între școală, activități extrașcolare, recreere și relaxare.

Interesul real al copilului

Se întâmplă ca unii tați să-și fi dorit să fie fotbaliști, dar din păcate au eșuat. Ce fac ei?  Își împing băieții să practice acest sport, chiar dacă aceștia sunt mai mult artiști. Pentru ca o activitate extrașcolară să aibă efecte pozitive reale pentru copil, trebuie să se țină cont de interesele sale și nu de cele ale părinților.

Presiune pe performanță

Copilul tău excelează la înot. Te uimește cât de bun este și ești deosebit de mândră. Ai grijă să nu-l vezi ca pe un viitor sportiv olimpic, în timp ce pentru el, înotul, este o plăcere și o relaxare. Nu trebuie să pui presiune pe el, deoarece va ajunge să facă acest sport din obligație și devine stresant pentru el.

Nu are rost să exagerăm cu activitățile extrașcolare. Acest lucru nu înseamnă să-l lași să renunțe la cel mai mic eșec sau să nu-l încurajezi, dar întotdeauna să te gândești la ce este mai bine și mai sănătos pentru cel mic.  Un copil trebuie să se bucure de jocul de fotbal fără să simtă că el trebuie să fie cel mai bun din echipă. Dacă faci presiune asupra lui să fie cel mai bun, îi strici plăcerea. Este uneori dificil pentru părinți să gestioneze aceste momente, dar este important să pună plăcerea copilului înaintea intereselor sale.

Viața de familie

Fiecare copil are o activitate proprie, la fel ca și părinții săi. Fiecare își dezvoltă talentele din plăcere; totul este perfect! Dar ar fi bine să putem petrece cât mai mult timp în familie. Să mergem la muzeu, la schi, la teatru, în  drumeții etc., ele fiind și mijloace de a ne descoperi și de a ne distra împreună.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.