Home / Copil / 7 trucuri să-l faci să împartă jucăriile

7 trucuri să-l faci să împartă jucăriile

gradinita

Cum îl înveți să împartă jucariile? Merge în parc cu un săculeţ plin de jucării şi este în culmea fericirii. Un singur lucru îi umbreşte bucuria: nu vrea să împartă cu nimeni jucăriile. Oare cât durează această etapă şi ce poţi să faci ca să o scurtezi? Să împarţi ceea ce ai cu oamenii din jur nu este un lucru uşor de făcut nici pentru adulţi. Dar, cum totul se învaţă, şi generozitatea poate fi cultivată de la cea mai fragedă vârstă. Desigur, trebuie să iei în calcul şi temperamentul copilului ca să-şi adaptezi strategia.

Fii un bun exemplu

Pentru un bun început, oferă-i să guste din prăjitura ta. Lasă-l în toate împrejurările să vadă cum împrumuţi tu lucrurile tale cu alte persoane. O familie darnică va avea un copil darnic care va înţelege uşor că a da celorlaţi din ceea ce ai este un lucru normal.  

Grupul este cel mai bun profesor

La ora gustării, cei mai mulţi copii vor să mănânce, nu să împartă cu ceilalţi pacheţelul. Aşa că, invită pritetenii de joacă ai micuţului tău şi oferă-le tuturor gustări pe acelaşi platou. Apoi le spui: „asta este pentru Luca, asta pentru Geoge, asta pentru mami.“ Dar nu te aştepta la rezultate rapide. Primele consecinţe ale eforturilor tale apar abia după câteva luni.

Fii pregătită

Este de înţeles că puiul tău se desparte greu de jucăria favorită, aşa că propune-i la început, să-şi pune deoparte câteva jucării, înainte să-i vină prietenii în vizită. Dar, pune-i condiţia să alegă jucăriile cu care se va juca la comun, şi să le împartă fără conflicte. Curând, va realiza că toate aceste lucruri înseamnă mai multă distacţie.

Fii consecventă

Odată ce începi să-i ceri copilului tău să-şi împartă jucăriile cu tovarăşii de joacă, trebuie să fii consecventă. Aici nu merge să întrerupi sau să amâni până mai creşte, cu gândul că îţi vei relua strategia când va fi mai pregătit să înţeleagă. Generozitatea este un lucru care se învaţă foarte devreme şi nu funcţionează cu întreruperi. Aşa că nu te lăsa impresionată de lacrimi şi suspine, pentru că nu durează mult şi copilul va aprecia el însuşi rezultatele faptului că îşi împrumută jucăriile, sendvişurile sau cărticelele.

Răsplăteşte-l

Binele se răsplăteşte cu bine. Aşa că atunci când micuţul tău îţi arată că a înţeles ce-i ceri şi se joacă fără să-şi revendice lucrurile, dă-i o recompensă: mai întâi laudă-l, apoi dă-i un pupic şi o prăjitură.

Ajută-l să exerseze

Jocul cu alţi copii presupune de fiecare dată şi un partaj al jucăriilor. Un partaj fără conflicte, bineînţeles, care este posibil doar exersând generozitatea, bucuria de a împărţi ceea ce ai cu ceilalţi! Ca să dai tonul, începe tu jocul şi oferă prima jucărie.

Mai poti citi si Cum alegi jucăriile și jocurile după vârstă 


Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.