Home / Sarcina luna de luna / 7 lucruri pe care să nu le faci în timpul sarcinii

7 lucruri pe care să nu le faci în timpul sarcinii

Când vine vorba de sarcină, viitoarele mămici trebuie să de adapteze la mici schimbări ce survin în activitățile de zi cu zi. Sănătatea și bunăstarea atât a mamei, cât și a fătului în curs de dezvoltare sunt de primă importanță în timpul sarcinii, și de aceea este de preferat ca activitățile cu risc ridicat să fie evitate pe cât de mult posibil.

Dr. Silviu Istoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți prezintă 7 lucruri pe care să nu le faci în timpul sarcinii.

 1. Nu mai bea alcool

Atunci când o femeie însărcinată bea alcool, acesta traversează placenta și poate afecta fătul. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate determina sindromul alcoolismului fetal. Un făt care este expus la alcool în uter poate dezvolta o gamă largă de afecțiuni. Aceste tulburări pot provoca următoarele probleme de sănătate:

 • anomalii fizice
 • dizabilități intelectuale
 • probleme de comportament
 • convulsii
 • întârzieri de dezvoltare
 • abilități motorii subdezvoltate
 1. Renunță la anumite alimente

„Este normal ca femeile însărcinate să evite anumite alimente în timpul sarcinii, fie din cauza unei schimbări a gusturilor, fie din cauza faptului că le provoacă o stare de greață. Cu toate acestea, există anumite alimente interzise pe care toate femeile gravide ar trebui să le evite.”, explică dr. Silviu Iștoc. Acestea includ:

Pește – evident, nu orice fel de peste; cu cât peștele este mai mare, cu atât acesta va conține o cantitate mai mare de mercur, element extrem de toxic pentru făt. Evită în special rechinul, pește spadă, tonul friptura și macroul regal. În plus, daca nu cunoasteti sursa lor, aceștia au un risc mai mare de a produce toxiinfecții alimentare.

Sushi – fructele de mare crude pot fi o sursă de paraziți și bacterii foarte periculoase.

Ouă crude – orice aliment sau fel de mâncare în a cărei compoziție intră ouă crude a caror origine nu poate fi controlata poate fi infectat cu salmonella.

Fast – food – mâncarea tip fast-food consumată în timpul sarcinii va provoca creșterea glicemiei și favorizeaza castigul ponderal.

 1. Evită sporturile de contact

„Se recomandă femeilor gravide să evite sporturile de contact, cum ar fi karate sau boxul. Acestea pot duce la separarea prematură a placentei de peretele uterin, ce pune in pericol atat fatul cat si mama. Distrugerea placentară este o afecțiune severă care poate provoca nașterea prematură, pierderea sarcinii sau chiar decesul mamei.”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Femeile gravide sunt, de asemenea, mai predispuse la leziuni, deoarece schimbările hormonale în organism determină ligamentele să devină mai sensibile.

 1. Uită de fumat

Fumatul în timpul sarcinii poate dăuna atât mamei, cât și copilului. În afară de un risc crescut de boală cardiacă și cancer pulmonar, fumatul în timpul sarcinii poate provoca, de asemenea, următoarele probleme în timpul și după sarcină:

 • naștere prematură
 • anomalii congenitale
 • Sindromul moarte infantila subită
 • probleme cu placenta

Femeile ar trebui să renunțe la fumat de îndată ce știu că sunt însărcinate și să evite expunerea la fumatul pasiv. Femeile care se luptă să renunțe la fumat pot să vorbească cu un medic despre această problemă și să găsească împreună o soluție.

 1. Șterge parcurile de distracții de pe listă

Multe parcuri de distracții nu permit femeilor însărcinate să folosească niciun carusel din incinta lor, devenind o activitate periculoasă pentru sarcină. Mișcările bruște pot cauza dezlipirea placentei mult prea devreme, ceea ce pune fătul în pericol.

 1. Nu lenevi în aceeași poziție

În timpul sarcinii, statul în aceeași poziție pentru prea mult timp, așezată sau în picioare, poate fi problematică. Aceasta poate provoca o multitudine de probleme, inclusiv glezne umflate și varice. Încearcă să faci mișcarea cât de des posibil și să iei pauze frecvent atunci când trebuie să stai într-un loc pentru mult timp.

 1. Renunță la pantofi foarte înalți

Este timpul să renunți o perioadă la cei mai frumoși pantofi, pentru cei foarte confortabili, fără toc. Pe masură ce sarcina avansează iar burta crește, centrul de greutate se va schimba. Astfel, va deveni destul de incomod și riscant să porți această încălțăminte. De asemenea, ia în seamă și faptul că vei avea gleznele umflate.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.