Home / Copil / Totul despre boala a 5-a sau eritemul infecțios

Totul despre boala a 5-a sau eritemul infecțios

Această boală a fost denumită așa deoarece a fost a cincea boală care a fost descoperită în grupul de erupții cutanate infecțioase, după pojar, rubeolă, varicelă și rujeolă. Aceasta este cauzată de un virus numit Parvovirus B19.

Cum se transmite

A 5-a boală afectează în principal copiii de vârstă școlară, cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani, fără a exclude adulții. Este transmisă prin secreții respiratorii (nas, gât) sau atingând obiecte sau mâini contaminate cu secreții. Odată ce erupția este prezentă, boala nu mai este contagioasă.

Incubație

Între contaminare și apariția primelor simptome poate trece între 4 și 14 zile.

Simptome

Adesea, copilul nu are simptome înainte de apariția roșeții. Dar este posibil să prezinte o stare generală de rău, febră ușoară, durere în gât și durere de cap. Durerile musculare sunt, de asemenea, posibile.

Erupție

Erupția cutanată se manifestă în trei faze distincte pe o perioadă de 6 până la 10 zile. Mai întâi erupția apare pe față, obrajii arătând ca și cum ar fi pălmuiți. După aproximativ două zile, erupția cutanată se extinde la nivelul membrelor, în special la antebrațe, la coapse și, uneori, pe restul corpului.

Nu trebuie să-ți faci griji dacă petele devin roșii și crescute, cu un centru gălbui. Este posibil ca boala să evolueze în acest fel.

Atenție!

În săptămânile care urmează după boală, roșeața poate apărea din nou după un moment stresant, după expunerea la soare, băi fierbinți, frecare sau exerciții fizice.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru a 5-a boală. Copilul trebuie să bea mult lichid  pentru hidratare și să ia un medicament recomandat de medic pentru febră și dureri musculare, dacă există. În caz că are mâncărimi, îi poți face băi cu apă caldă în care ai pus bicarbonat de sodiu.

Vaccinare?

Deoarece nu există vaccin împotriva acestei boli, singura modalitate de a fi imunizat este dezvoltarea de anticorpi după expunerea la boală. Se crede că 50% dintre adulți nu sunt imuni la a 5-a boală.

Este periculoasă în sarcină?

A cincea boală poate fi un risc grav pentru făt, care poate dezvolta anemie severă. Riscul transmiterii la făt este de unul din zece, iar riscul decesului fătului infectat este de aproximativ 0,5%. Atunci când o femeie gravidă este expusă la a cincea boală, ea trebuie să consulte imediat medicul.

Sperăm ca aceste informații să vă fie de folos, dar nu uitați că dacă această boală apare la copil sau la adult trebuie mers la medic.

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.