Home / Copil / TEST: Mănâncă ce trebuie ca să fie sănătos?

TEST: Mănâncă ce trebuie ca să fie sănătos?

Sunt mesele un prilej de ceartă sau un moment de calm, alături de copii? Citește testul nostru, răspunde la toate  întrebările și vei afla dacă alimentația odorului tău este corectă și-i poate asigura un viitor sănătos. Nutriționiștii noștri îți oferă apoi sfaturile de care ai atâta nevoie.

(1) Câtă apă bea copilul tău într-o zi întreagă?

 1. Nu bea. Urăște apa. Acceptă doar sucurile naturale sau din comerț.
 2. Câteva înghițituri, la masă.
 3. Un pahar, două, în timpul mesei.
 4. Bea apă, tot timpul zilei.

(2) Mănâncă fructe și legume?

 1. Nu-i plac nici fructele, nici legumele.
 2. Dacă îi curăț fructele de coajă sau dacă i le „ascund în diverse preparate și nu-și dă seama ce mănâncă.
 3. Îi plac și le mănâncă de câte ori are ocazia.
 4. Are în preajmă totdeauna două fructe, iar la prânz mănâncă zilnic legume ca garnitură pentru carne.

(3) Mănâncă frecvent copilul tău ceea ce-i prepari?

 1. Refuză cel puțin un fel de mâncare pe zi.
 2. Ocazional, numai dacă i-am pregătit ceea ce-i place, ceea ce poate fi, din punct de vedere nutrițional, nu este foarte corect totdeauna.
 3. Mănâncă tot ce-i pun în farfurie și chiar mai mult. Cere mereu încă ceva în plus.
 4. Mănâncă fericit ce-i ofer și este încântat mereu de noutăți.

(4) Ce măsură are la haine copilul tău?

 1. Una-două măsuri mai mici decât vârsta pe care o are.
 2. Este puțin sub măsura-standard a vârstei.
 3. Două, trei măsuri mai mari decât ar trebui să poarte.
 4. De obicei, are măsura corectă pentru vârsta pe care o are.

(5) Cât de des se îmbolnăvește?

 1. Face frecvent răceli și neplăceri digestive.
 2. Când se îmbolnăvește, are nevoie de o lungă perioadă ca să se pună pe picioare.
 3. Se îmbolnăvește rar.
 4. Răcește ca orice copil, dar se vindecă repede, în câteva zile.

(6) Cât lapte bea copilul tău?

 1. Îi place laptele mai mult decât multe alte alimente și înlocuiește de multe ori cina cu un pahar de lapte.
 2. Îi place, dar numai dimineața, un pahar.
 3. Bea mai multe pahare pe zi.
 4. Bea un singur pahar mănâncă la celelalte mese iaurt, brânză, cașcaval.

(7) Cât de des merge la toaletă?

 1. Are o tendință spre constipație și un scaun mai tare.
 2. Nu are scaun zilnic, iar când îl are, este pentru copil un moment chinuitor.
 3. Nu are probleme legate de constipație, dimpotrivă, tendința copilului este spre scaune moi.
 4. Are o digestie bună și scaun zilnic.

(8) Câte timp doarme noaptea și peste zi?

 1. Doarme bine noaptea (în jur de 8 ore), iar ziua trage un pui de somn ori de câte ori poate poate.
 2. În jur de 10 ore noaptea, dar se trezește des și adoarme greu.
 3. Cam 8-9 ore pe noapte, cu o repriză de somn la prânz. Cu toate acestea, seara este obosit.
 4. Doarme 10-12 ore pe noapte, cu un somn de prânz.

Ce spune expertul…

Întrebarea nr. 1

Copiii între 3-6 ani au nevoie de 1.000 – 1.500 ml de lichide pe zi, din mâncare și apă sau sucuri naturale. Laptele, iaurtul, fructele și legumele furnizează cam 500 ml din nevoia zilnică de lichide. Apa este cea mai bună băutură de oferit copiilor. Sucurile de fructe conțin zahăr în exces și prin aceasta diminuează apetitul și îngrașă.

Întrebarea nr. 2

Fructele și legumele sunt importante în alimentația copilului, dar și printre cele pe care copiii le acceptă cel mai greu. Ele furnizează vitaminele și mineralele și sunt o importantă sursă de fibre. Fructele cu coajă sunt cea mai bună ofertă pentru cei mici. Cât despr elegume, cel mai bine ar fi să nu le ascunzi în mâncăruri, ci să fie aceeptate de copiii, la fiecare masă.

Întrebarea nr. 3

Obișnuitele mofturi la mâncare nu dau numai o mare frustrare mamelor, ci pot produce chiar chiar unele carențe în organismul copiilor. Așa că părinții trebuie să-și păstreze răbdarea și să continue să le ofere celor mici noi feluri de mâncare și alimente. Mulți copii devin mai interesați de noutăți culinare sau, cel puțin, au în meniu mâncăruri care nu le fac rău.

Întrebarea nr. 4

Măsura hainelor este un bun indicator despre dezvoltarea armonioasă a copilului, la o anumită vârstă. Dacă puiul tău poartă haine sub măsura normală pentru vârsta lui, atunci trebuie să-i îmbunătățești meniul cu ajutorul medicului pediatru. Dar și dacă poartă măsuri peste vâsta normală, rezolvarea problemei se află tot în farfurie și trebuie să cauți sfatul unui nutriționist.

Întrebarea nr. 5

Copilul se îmbolnăvește des și se vindecă greu? Poate fi un semn că sistemul lui imunitar este slăbit. În acest caz, fierul și zincul sunt mineralele importante, care trebuie să vină în organism din mâncare, adică din carne roșie, pește, pui și ouă. Copilul preșcolar trebuie să mănânce zilnic o porție dintr-unul din aceste alimente, ca să se mențină într-o stare bună de sănătate.

Întrebarea nr. 6

Unii copii iubesc atât de mult laptele, încât nu mai simt nevoia să bea apă și nici chiar să mai mănânce, ceea ce duce la tulburări ale comportamentului alimentar. Dacă puiul tău are aceste probleme, prima măsură pe care trebuie s-o iei este să-i dai laptele numai însoțit de cereale sau să-l înlocuiești cu o porție de iaurt sau de brănză proaspătă.

Întrebarea nr. 7

Copilul trebuie să aibă scaun o dată sau de două ori pe zi. Dacă mai este la vârsta scutecului, atunci ar trebui să-l umple după fiecare masă. Dacă nu se întâmplă așa sau dacă este vorba de o evacuare insuficientă a intestinului, ai un indicator destul de precis al faptului că nu mănâncă ce trebuie și că ai de făcut schimbări în dieta lui.

Întrebarea nr. 8

Orice copil de vârstă preșcolară are nevoie de o mică repriză de somn ziua și de mai multe ore de somn neîntrerupt, noaptea. 10 ore de odihnă nocturnă sunt ideale pentru dezvolatrea armonioasă a micuților între 1-3 ani, iar pe măsură ce cresc, perioada de refacere se reduce.  Pentru aceasta, mama trebuie să introducă o rutină adecvată vârstei copilului.

Rezultatele testului

Mai multe răspunsuri „A”

Este clar! Ai un copil mofturos! Îi poți învinge toanele cu multă stăruință în a-i oferi o mâncare variată. Nu te stresa și folosește-ți toate rezervele de răbdare pentru a-ți atinge scopul! Altfel, micuțul tău poate să ajungă la tot felul de carențe: de calciu, de fier etc. Și, la un deficit în dezvoltarea fizică.

Mai multe răspunsuri B

Copilul tău are obiceiuri alimentare care nu lasă ușor loc pentru schimbări. Tu însă, draga mami, trebuie să-i oferi mâncare sănătoasă, chiar dacă trebuie să-i “ascunzi” alimentele pe care le refuză, oferindu-i constant fructe și legume, carne, pește, ouă, lactate.

Mai multe răspunsuri C

Copilului tău îi place mâncarea, dar este importnat să nu depășască porția potrivită cu vârsta pe care o are. Încearcă să-i supraveghezi numărul de calorii și programul meselor, ca să nu ronțăie ori de câte ori are chef.  Și încă un lucru important: trebuie să-i supraveghezi greutatea!

Mai multe răspunsuri D

Poți fi fericită. Copilul tau are tot ce-i trebuie ca să se dezvolte sănătos, dar în primul rând are o alimentație corectă. Îi place mâncarea și adoră să încerce tot ce-i nou, lucru care îi furnizează toți nutrienții de care are nevoie. Felicitări! Ai reușit să treci cu bine examenul de mămică.

 

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.