Home / Copil / Roşu în gât, cum procedezi?

Roşu în gât, cum procedezi?

Are puiul tău gâtul roşu şi durere la înghiţit? Primul reflex ar fi să pui mâna pe flaconul cu antibiotice. Nu pentru că ţi-ar fi spus medicul, ci fiindcă aşa ai mai făcut şi-a a fost bine. Dar ai procedat corect?

Stop antibiotice!

De ce? Pentru că sistemul imunitar al copilului învaţă să acţioneze tocmai prin micile „agresiuni” în urma cărora îşi pune în stare de alarmă întreaga armată. Iar maturizarea sistemului imunitar se tremină în jurul vârstei de 12 ani. Se apreciază chiar că agresiunile de genul „roşu în gât”, care nu produc modificări importante ale stării generale, trebuie lăsate să dezvolte un răspuns imun. Cu câteva dezinfectante nazale şi un antitermic, pentru febra de până la 38°- 38,5° C, episodul acut ţine 2-3 zile. administrarea antibioticelor fără recomandarea medicului nu face altceva decât să crească rezistenţa organismului la tratament.

Totuşi, când e nevoie de antibiotic?

Când apar punctele de puroi de pe amigdale, care-i induc copilului o stare generală proastă şi-l fac să nu mai reacţioneaze la antitermice, este momentul să apelezi la antibiotic. Dar nu din proprie iniţiativă, ci la recomandarea medicului. Când febra creşte, gâtul este dureros şi apar dificultăţile la înghiţit şi ganglionii măriţi, înseamnă că organismul luptă cu toate forţele lui pentru înlăturarea agresiunii microbiene. Abia în acest moment se justifică intervenţia antibioticului.

Ce spun specialiştii

87-88% din infecţiile din sfera nasului şi a gâtului se tratează cu amoxicilină şi acid clavulanic, care rezolvă, de regulă, asemenea situaţii. E bine să nu  dai copilului alte antibiotice, pentru că nu acţionează pe aceste tulpinile microbiene din sfera ORL.

Cu sau fără amigdale?

Mijloacele actuale de imunostimulare şi antibioticele actuale ne permit să păstrăm amigdalele. Operaţia se recomandă doar la 4-5% dintre copii, de regulă la cei care fac inflamaţii repetate ale amigdalelor ( în 3 ani, 7 episoade febrile, cu puroi la amigdale, ce necesită tratament cu antibiotice sau 3-4 episoade pe an, în sezonul rece). Şi, bineînţeles, acolo unde apar complicaţii: cardiace, reumatologice (articulare) sau renale.

Astăzi avem posibilitatea să determinăm germenul din amigdale (streptococul Beta hemolitic de tip A) prin analizele de sânge: VSH crescut, fibrinogen crescut, ASLO mare şi proteina C reactivă prezentă. E bine ca părinţii să ştie aceste lucruri, să nu se grăbească să-şi ducă copilul la operaţie decât atunci când nu se pot folosi alte mijloace.

6 sfaturi utile

1. Ai grijă ca mediul în care trăieşte copilul tău să fie foarte curat (lipsit de praf, mucegaiuri, igrasie sau fum de ţigară).

2. Izolează persoanele bolnave din familie.

3. Nu duce copilul în colectivitate 2-3 zile. Şi dacă după 4-5 zile starea lui generală se înrăutăţeşte, consultă de urgenţă medicul specialist.

4. Separă tacâmurile şi obiectele personale ale copilului bolnav şi spală-le înainte şi după fiecare utilizare.

5. Spală şi curăţă de coajă toate fructele şi legumele.

6. Dacă remarci o fercvenţă prea mare la răceli a puiului tău, du-l la munte şi la mare. Cura heliomarină optimă durează 3 săptămâni.

 

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.