Primăvara aduce o nouă premieră în Sala Mare: ,,Flautul fermecat”, ultima operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart. O creație fascinantă despre adevăr și neadevăr, bine și rău, aparență și realitate, dorință și împlinire, această premieră are toate ingredientele necesare unui spectacol care poate fi gustat cu același apetit de toate vârstele.
În actuala stagiune, Opera Comică pentru Copii propune o nouă montare a celebrului titlu mozartian, la o diferență de 9 ani de la prima versiune pe scena instituției. Pentru această a doua punere în scenă, regizorul are în plan să folosească mai mult din muzica lui Mozart față de producția anterioară, spectacolul fiind „o nouă viziune, adaptată sensibilității și având în vedere preocupările tinerelor generații”. Așadar, din 1 martie, la Opera Comică pentru Copii povestea magică din „Flautul fermecat” capătă noi culori și efecte într-o producție spectaculoasă, pe gustul copiilor de azi.
„În spectacole am făcut trimiteri pentru publicul de toate vârstele pentru că, să nu uităm, în ciuda titlului Opera Comică pentru Copii, instituția noastră are public foarte variat. Este și un public avizat, format din adulți, pe care i-am fidelizat. Aceștia vin tot timpul la spectacole și fac comparații cu alte montări, ne mai și trimit mesaje cu ce așteaptă de la noi. Când montez un spectacol la Opera Comică pentru Copii nu mă gândesc că îl adresez numai copiilor. Pe de altă parte, prin spectacol vreau să transmit mesajul pe care îl consider cel mai important din poveste și mă bizui pe inteligența și pe dezvoltarea spectaculoasă a copiilor de azi, a capacității lor de înțelegere, care vine și din faptul că au o informație foarte bogată.”, a declarat Cristian Mihăilescu, regizorul spectacolului. Biletele sunt disponibile pe platforma bilete.ro.
Săptămâna Cărților Deschise la OCC
După succesul de anul trecut, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a „Săptămânii Cărților Deschise”, în perioada 22 – 31 martie 2024. „Săptămâna Cărților Deschise la OCC” aduce în fața publicului evenimente culturale menite să încurajeze lectura în rândul celor mici și conștientizarea rolului lecturii. Festivalul include un maraton de lectură din partea Echipei OCC, schimb de cărți, donare de cărți, lansări de carte, jocuri, ateliere și lecturi în spații neconvenționale.
Pe lângă evenimentele punctuale, publicul este încurajat să participe la activități care se desfășoară gratuit pe durata festivalului. Copiii care vin împreună cu părinții la „Săptămâna Cărților Deschise la OCC” au ocazia să citească poezia sau povestea preferate, la microfon, pe scena în aer liber a festivalului, astfel împărtășind cu ceilalți vizitatori câteva idei din cartea preferată, în cadrul Maratonului de Lectură. Nelipsit va fi și schimbul de cărți – cine aduce o carte, poate pleca acasă cu alta – precum și donarea de cărți pentru bibliotecile din mediul rural.
Evenimentul se va extinde și în afara porților OCC, prin ateliere de creație având ca tematică lectura pentru copii și desfășurate în școli și grădinițe, precum și cu momente de lectură susținute de artiștii OCC în spații neconvenționale, puse la dispoziție de partenerii instituției. Artiștii OCC vor merge în școlile partenere și vor citi povești copiilor, deodată cu ateliere de făcut semne de carte, coperte sau alte elemente complementare cititului.
Atelierele Bubu – un program educativ și inovativ pentru copiii de 0-3 ani
De luni până vineri, în intervalul 10:00-12:00, părinții de bebeluși sunt invitați pe Calea Giulești nr.16 să participe la Atelierele Bubu, un program de educație non-formală dedicat și potrivit copiilor cu vârste cuprinse între 0-3 ani. Atelierele au fost create pentru a fi adaptate nevoilor lumii actuale și pentru a încuraja dezvoltarea multilaterală a celor mai mici spectatori.
Oferta actuală cuprinde șase tipuri de ateliere la care părinții sunt invitați să participe alături de copiii lor: de muzică, de educație emoțională timpurie, messy creative, somn bun, de nutriție și psihonutriție pediatrică și un club de lectură. Fiecare atelier în parte îi ghidează atât pe cei mici, cât și pe părinți să-și însușească diverse tehnici de dezvoltare personală prin joacă, dar și informații extrem de utile pentru această primă etapă a vieții. Detalii privind programul, costurile și orarul cursurilor sunt disponibile pe site-ul proiectului: magazinulocc.ro/categorie/atelierele-bubu.
Școala de Vară OCC începe pe 1 iulie 2024
La cererea părinților, OCC organizează a patra ediție a proiectului „Școala de Vară”, un program care cuprinde 4 serii a câte o săptămână de distracție și jocuri educative la sediul instituției, pe durata vacanței de vară a elevilor, începând cu 1 iulie 2024. Ateliere interactive cu balerinii, soliștii vocali și instrumentiștii Operei Comice pentru Copii, jocuri distractive în curte și în interior, parcul de aventură și multă voie bună, timp de 5 zile, 8 ore pe zi, de luni până vineri, în intervalul orar 8.30 – 16.30, cu pauze de masă incluse. Proiectul se adresează grupelor de vârstă 4-6 ani, 7-9 ani și 10-12 ani.
Regulamentul – bit.ly/REGULAMENT_ȘcoaladeVarăOCC – și formularul de înscriere – bit.ly/InscriereSDV_OCC_2024 – sunt disponibile pe site-ul instituției. Înscrierea la activitățile Școlii de Vară OCC este validă numai în urma achitării taxei de participare în valoare de 150 de lei/zi/copil, respectiv 750 de lei/ serie. Taxa trebuie achitată în maximum 72 de ore de la data completării formularului de înscriere, prin achiziționarea unui bilet de pe site-ul magazinulocc.ro. În caz contrar, înscrierea nu este considerată validă. Participanții care achită taxa până pe 31 martie beneficiază de o reducere de 100 lei.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”, „Abonamente” sau „Voluntariat”.