
Morcovul este una dintre legumele-vedetă ale diversificării, pentru mulți bebeluși primul aliment solid pe care l-au cunoscut și l-au îndrăgit.
Cu un gust dulceag și o mare bogăție de elemente nutritive, între care vitamina A, fibre, caroten, morcovul este recomandat între primele legume de oferit sugarilor care urmează să pășească în etapa diversificării. De obicei, la început este oferit fiert și pasat, împreună cu alte rădăcinoase sau legume, apoi treptat, ajunge în mâncăruri cu carne și în salate, crud, ras fin sau cubulețe.
Cum dai morcovul și când
Odată cu diversificarea alimentară, mixează morcovul singur sau împreună cu alte legume în supe sau piureuri. Prin calitățile sale nutritive, asigură o digestive ușoară și beneficii pentru piele, văz, procese metabolice, creștere.
Morcovul absoarbe foarte bine diareile ușoare (la 6 luni, e suficientă o jumătate de farfurioară de piure fără lapte sau unt, iar la 12 luni, o porție dublă).
În stare crudă, tăiat mărunt sau bețișoare. Morcovul poate fi dat bebelușilor de la 12-14 luni, adică după ce au dinți funcționali. Și înainte de această vârstă, morcovii pot fi rași pe răzătoarea mică și asezonați cu iaurt, pentru a fi oferiți ca gustare.
Calități dietetice
Morcovul dă o mină bună celui care îl consumă constant, grație carotenului și vitaminei A (un antioxidant natural) pe care le conține din belșug. El conține și fibre de bună calitate , care favorizează tranzitul și vitamina K, utilă în coagularea sângelui. Primii morcovi care apar primăvara și cultivați bio, pot fi consumați fără a fi curățați de coaja lor fină, pentru a profita din plin de nutrienții ei valoroși.
Cum alegi morcovii
- Cei mai buni morcovi și mai plini de vitamine sunt tari și cu frunzele proaspete. Pentru a nu pierde nimic din calitățile lor, e bine să fie ținuți la frigider și consumați după maximum două-trei zile de la depozitare.
- Pentru a fi păstrați timp îndelungat, morcovii pot fi opăriți 3 minute în apă clocotită și apoi congelați. Morcovii bio se decongelează și se spală bine, iar pentru a fi gătiți, nu e nevoie să fie curățați.
- Morcovii de primăvară sunt cei mai buni pentru a fi consumați cruzi sau fierți la abur, fără a fi curățați.
- Morcovii de sezon (cei recoltați din iulie până în octombrie) trebuie aleși mai tineri, fără să aibă firicele albe pe coajă. Aceștia din urmă sunt mai bătrâni.
- Din octombrie până primăvara, morcovii se țin în pământ sau în camere frigorifice. Sunt mai groși și mai fibroși, așa că, înainte de a-i prepara, e bine să le îndepărtezi partea centrală, mai lemnoasă, care conține mai mulți nitrați decât restul.
- Pentru bebeluși, morcovii care nu sunt bio se fierb separat în apă, iar acea apă se aruncă, pentru că este plină de nitrați. Apoi se amestecă împreună cu alte legume.
3 secrete ale diversificării
- Începe diversificarea cu legumele cele mai dulci. Acestea sunt cele portocalii sau galbene. De exemplu, sparanghelul galben, morcovul, dovleacul, cartoful dulce.
- Integrează apoi legume verzi în meniul copilului, cum sunt fasolea verde, dovlecelul, mazărea.
- După toate acestea, adăugați sparanghel verde, cartofi, porumb, avocado. Ultimele pot fi conopida, broccoli, varza de Bruxelles, pentru că pot produce balonare.
Mai colorați, mai hrănitori!
Si la noi se găsesc în magazine morcovi de diverse culori. Poate te-ai întrebat ce e cu ei, cât de buni sunt. Ei bine, iată câteva detalii interesante.
- Morcovul violet conține de 2 ori mai mult caroten decât cel portocaliu, în timp ce morcovii galbeni sunt mai săraci în betacaroten, iar cei albi nu conțin deloc.
- Morcovul violet pare mai dulce decât cel portocaliu, al cărui gust este modificat de componentele lui volatile. Cu toate acestea cantitatea de glucide nu diferă semnificativ între soiurile de morcov.
- Morcovii albi sunt săraci în vitamina C, în timp ce morcovii portocalii și violeți sunt cei mai bogați din acest punct de vedere.