Home / Copil / La ce vârstă se pot juca singuri afară?

La ce vârstă se pot juca singuri afară?

Mulți copii ar petrece ore întregi jucându-se afară și se enervează când trebuie să se întoarcă acasă când vor să se joace. Dar oare de la ce vârstă îi putem lăsa să se joace afară singuri?

Jocul afară este foarte sănătos pentru un copil. Întâlnește copiii vecinilor, respiră aer curat, face mișcare și își dezvoltă imaginația.

În ultimii ani, mulți specialiști deplâng faptul că adolescenții și copiii sunt din ce în ce mai sedentari. Prin urmare, este de dorit să-i încurajăm să iasă. Dar nici nu vrem să-i punem în pericol. La ce vârstă îi putem trimite afară singuri i în siguranță.

Nu prea curând

Între doi și trei ani, unii părinți își lasă copiii să se joace pe un balcon securizat timp de câteva minute, în timp ce-i urmăresc pe geam, dar la această vârstă există foarte multe riscuri. Dacă îl lași câteva minute nesupravegheat afară, mai ales vara, poate fi periculos, mai ales dacă ai în curte o piscină sau plante cu frunze toxice.

În jur de patru ani, copiii pot petrece puțin timp singuri afară, dacă în curte nu se găsesc obiecte mici pe care le-ar putea înghiți sau care i-ar putea răni dacă ar cădea și dacă locul este îngrădit. La această vârstă, trebuie să te uiți foarte des afară și să-i întrebi ce fac în mod regulat.

Vârsta rațiunii

Între 6 ani și pubertate, un copil ajunge la ceea ce se numește vârsta rațiunii. În această perioadă, el va învăța să facă alegeri și să dezvolte un anumit sentiment de prudență. Vei constata că copilul tău câștigă treptat în înțelepciune, că nu mai tinde să traverseze strada fără să se asigure sau să caute modalități de a se îndepărta de casă pentru a face o glumă sau a se juca de-a spionul. Nu va fi autonom, desigur, dar va putea practica un sport afară și eventual va merge și se va întoarce cu  un prieten de la școală.

Din acest moment, atâta timp cât rămâne în zona specificată și ține cont de regulile de securitate, vei fi mai liniștit atunci când va merge să-și întâlnească prietenii de afară.

Până atunci, vei parcurge mai multe etape împreună spre autonomie și spre sentimentul de responsabilitate, care îi va permite să rămână afară de unul singur, dar va trebui să-i supraveghezi întotdeauna ieșirile din apropiere sau din depărtare (fără ca el să știe că-l supraveghezi).

Câteva reguli

  • Nu lăsa niciodată un copil singur într-o curte unde există o piscină, fântână sau un recipient mare (butoi) cu apă.
  • Evită să lași un copil mic singur cu un animal.
  • Este necesar să se determine în avans distanța pe care copilul o poate parcurge singur, indiferent de vârstă.
  • Este important să anticipezi problemele și să stabilești soluții adecvate de urgență.
  • Unele cartiere sunt mai sigure decât altele. Întreabă-ți vecinii care au copii dacă sunt de vârste apropiate și dacă îi lasă să se joace cu al tău. Vezi cum procedează și ei.

Care sunt riscurile

Riscurile variază foarte mult în funcție de mediul dvs. Pașii pe care îi întreprinzi pentru a-ți proteja copilul vor varia. Cu cât copilul este mai mic, cu atât sunt mai multe pericole. Aceasta se explică prin lipsa lui de experiență, desigur, dar și prin incertitudini. De exemplu, ar fi foarte grav dacă un copil mic ar fi înțepat de o viespe în absența ta  și acesta ar fi alergic. Pentru toate variabilele necunoscute este esențială prudența la o vârstă fragedă.

De la vârsta de opt sau nouă ani, când vor să exploreze anumite zone din apropierea casei, puteți să le oferiți câteva sfaturi. De exemplu, dacă trec pe o alee pentru a merge la casa unui prieten, ar trebui să fie atenți la mașini, chiar dacă nu există prea mult trafic, și să se întoarcă înainte să se lase întunericul.

ATENȚIE!

Cumperi două walkie-talkie și îi dai unul copilului când iese să se joace afară de unul singur, chiar dacă este în curtea ta sau la vecini. Poți vorbi cu el în mod regulat pentru a afla unde se află. Există câteva modele cu adevărat accesibile și le poți folosi ani buni. Când copilul se va îndepărta de casă, o să te simți mai confortabil știind că poți comunica cu el, dar în același timp oferindu-i o anumită autonomie. Dispozitivele vor deveni în timp chiar un joc între tine și copil, mai ales dacă inventezi un cod și replici personale!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.