Joaca cu păpușa - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Copil / Joaca cu păpușa

Joaca cu păpușa

Păpușa este o jucărie universală, existând tone de păpuși diferite, fiecare dintre ele răspunzând unei etape a evoluției copilului. Păpușa, pe lângă faptul că oferă plăcerea copilului de a se juca, este o jucărie care ajută la înțelegerea vieții de zi cu zi, prin repetiție și imitație. În plus, păpușa îi permite copilului să-și exprime indirect sentimentele. Este, de asemenea, o sursă de sprijin emoțional.

Jocuri de imitație

În jur de 18 luni, copilul începe cu primele jocuri de imitații cu păpușa sa. Ea devine, ca să spunem așa, un duplicat al copilului și cu ajutorul ei reproduce tot ce faci tu cu el: schimbarea scutecului, pieptănatul, hrănirea… De aceea copilul va fi mai atras de păpușile care arată ca el într-un fel sau altul. Cele mai interesante și populare sunt păpușile cu ochi care se închid și deschid, ele făcând jocul mai distractiv.

Ca să-l intereseze pe copil, păpușa nu trebuie neapărat să vorbească, să râdă sau să plângă. Cu cât este mai simplă, cu atât mai mult copilul va trebui să-și folosească creativitatea!

Între 2 și 3 ani

Între 2 și 3 ani, copilul, care a crescut, intră pe deplin în jocul imitației. Să nu vă surprindă să-l auziți repetându-i păpușii cuvintele pe care le-ați folosit cu el. Încurajați-l să aibă grijă de păpușa sa, acest lucru îi va da încredere în abilitățile sale. Spre deosebire de ceilalți copii, păpușa este un partener de joacă stabil.

Între 3 și 6 ani

În jurul vârstei de 3 ani, copilul începe să se joace cu păpușile împreună cu alți copii. Păpușa devine un element important al socializării. Datorită ei, copilul își dezvoltă abilitățile sociale: învață să împărtășească și să țină seama de opiniile altora. În aceste jocuri, păpușa întruchipează adesea copilul, în timp ce el este plasat în pielea unui adult: mama, tata, profesorul, educatorul, medicul…

Pentru băieți?

Jocurile cu păpușile ajută copilul să se dezvolte emoțional. În plus, copilul își perfecționează vocabularul și capacitatea sa de a inventa scenarii. Toate aceste beneficii nu trebuie, desigur, să fie rezervate doar fetelor! Prin urmare, este necesar, o dată pentru totdeauna, să scăpăm de această idee arhaică că băieții nu ar trebui să se joace cu păpușile. Toate jucăriile dezvoltă abilități diferite la copii, indiferent de sex.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.