Home / Copil / Alimentatie / Influența părinților asupra alimentației copiilor

Influența părinților asupra alimentației copiilor

Ca părinte, ești modelul care are cea mai mare influență asupra copilului tău. Prin urmare, ești cel care determină în mare măsură și obiceiurile sale alimentare prezente și viitoare.

Tu ești modelul!

Când ție nu-ți place o legumă sau un tip de carne și nu le consumi la masă, există puține șanse ca prichindelul tău să mănânce acele alimente. Să luăm ca exemplu peștele. Dacă tu îți arăți aprecierea pentru un preparat cu pește, și cei mici vor fi înclinați să aprecieze acest tip de carne foarte sănătoasă.

Un copil se familiarizează cu alimentele pe care tatăl și mama lui i le oferă în cursul zilei și învață să le iubească mai ales atunci când acest lucru se face într-un context pozitiv și familiar. Părinții influențează nu numai “paleta de hrană” a copiilor, ci și comportamentele lor alimentare.

Când mamele sunt la dietă!

Când mâncarea este o sursă de frustrare pentru mamă, care ține dietă și greutatea este o preocupare constantă pentru ea, copiii înregistrează acest mesaj. Potrivit cercetătorilor, există o relație între excesul de greutate al copiilor și tendința părinților de a se limita sau, dimpotrivă, de a mânca fără să știe cum să se oprească. Cercetătorii văd două efecte, direct și indirect. La cel direct, copiii observă comportamentele alimentare nedorite și le achiziționează. La cel indirect, în fața acestor comportamente, copiii tind să-și piardă capacitatea înnăscută de a-și regla aportul alimentar.

Lasă-l să-și asculte organismul!

Micuții se nasc cu abilitatea de a-și asculta semnalele de foame și de sațietate: bebelușul bea lapte când îi este foame și se oprește atunci când este sătul. Mâncarea este un instinct pentru el… până în momentul în care își face simțită prezența influența părinților.

Presiunile părinților pentru ca prichindelul să mănânce tot sau ce vor ei pot duce la probleme de alimentație, forțându-l să ignore mesajele corpului său. Când nu mai vrea să mănânce, nu trebuie să-l obligi!

Copiii sunt ca niște bureți. Ei absorb tot ceea ce li se oferă în ceea ce privește informațiile, chiar și ceea ce tu nu vrei să-i transmiți! Ca părinte, ești tentant să folosești tot felul de argumente pentru ca puiul tău să mănânce mai mult. Tu ai numai intenții bune, dar acțiunile și cuvintele tale au câteodată consecințe nebănuite. Ele pot duce chiar la rezultatele pe care tu ai vrut să le eviți.

Părinții se joacă cu sensibilitatea copiilor

Unii părinți spun de multe ori: “Dragul meu, te rog, fă-mă fericit și mănâncă”. Copilul tău te iubește și vrea să te mulțumească, dar el nu ar trebui să creadă că dragostea ta pentru el este condiționată de comportamentul lui alimentar, deoarece acest lucru ar acționa ca o interferență foarte mare atunci când ascultă semnalele interne de foame și sațietate necesare pentru a satisface nevoile sale.

Mai sunt părinți care îi fac pe copii să se simtă vinovați dacă nu mănâncă. “Sunt niște copii săraci care suferă de foame și tu nici măcar nu-ți termini farfuria”! Această propoziție nu ar trebui să existe în vocabularul unui părinte. Copiii nu sunt responsabili de foametea din lume și nu ar trebui să se simtă vinovați că mulți copii nu au ce mânca!

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.