Home / Copil / Încrederea în noi, ca părinți

Încrederea în noi, ca părinți

În ciuda fericirii și a bucuriei că o să ai un bebeluș, există o mulțime de schimbări în viața ta ca părinte și trebuie să te adaptezi. Cu toții am experimentat lipsa de încredere în noi, ca părinți. Aceasta pune stăpânire pe tine, mai ales ca mamă, încă de la începutul sarcinii și apar foarte multe întrebări. Voi putea să duc sarcina la termen? Cum o să decurgă nașterea? Oare o să suport intensitatea contracțiilor? Voi putea să alăptez? Voi  fi un părinte bun? Voi putea să am grijă de copilul meu așa cum trebuie?  Voi ști ce este bine sau rău pentru copilul meu?

Ce este un părinte bun?

Puțini părinți pot spune că au încredere deplină în abilitățile lor de părinți. Un părinte bun este un părinte care se adaptează copilului său. Ca proaspeți părinți, suntem bombardați cu sfaturi din toate părțile, care devin stresante și de multe ori sunt și inutile. Ceea ce este foarte important este să avem încredere în propriul instinct, în ceea ce ni se pare nouă bine pentru copilul nostru.

Oare există cineva pe lumea aceasta care să spună ce înseamnă să fii MAMĂ bună sau TATĂ bun? NU. Fiecare părinte învață să fie bun alături de puiul lor, dar cu toate acestea apare teama să nu fim judecați și comparați. Dacă rămâi în această zonă o să-ți fie foarte greu. Cel mai bine este să-ți crești copilul după regulile tale și să nu iei în seamă chiar toate sfaturile primite de la cei din jur.

Cheia încrederii?

Ascultarea este cheia succesului; încrederea este cultivată și învățată, dar trebuie practicată pentru realizarea ei. Prea mulți părinți vor să fie perfecți și, prin urmare, dacă nu reușesc vor suferi de o stimă de sine scăzută pentru abilitățile lor de părinți. Ne comparăm cu vecina, cu verișoara, cu cumnata, cu colega și avem întotdeauna impresia că iarba este mai verde în curtea de alături! NU, fiecare părinte și fiecare copil sunt unici în felul lor.

Ce s-ar întâmplă dacă soluția lipsei de încredere și vinovăție ar fi simplă și dacă am recunoaște că nu este sfârșitul lumii dacă greșim?

La început este mai greu. De exemplu, ne-a luat 30 de minute să ne dăm seama că bebelușul plângea pentru că scutecul era plin? Nu este o tragedie, nimeni nu este perfect și data viitoare vom ști! Cu toții ne-am petrecut primele nopți cu copilul, ridicându-ne la fiecare 5 minute pentru a vedea dacă mai respiră, l-am îmbrăcat prea gros ca nu cumva să răcească etc. Nu trebuie să te acuzi, cu timpul înveți.

Ai încredere în copil

Mulți părinți nu știu acest lucru, dar chiar dacă bebelușul nu vorbește cu cuvinte, el vorbește cu siguranță propria limbă care va deveni și a ta! Copilul tău îți vorbește prin lacrimile, gesturile, zâmbetele și obiceiurile sale. Învață să ai încredere în el, acesta te va ghida și te va ajuta în rolul de părinte. Prin lacrimile sale, el îți va spune că îi este sete, că scutecul lui trebuie schimbat, că este obosit sau pur și simplu că trebuie hrănit! În timp o să înveți să descifrezi toate aceste semne. Ai încredere în el, veți forma un duo formidabil.

A FI PĂRINTE  ÎNSEAMNĂ A ÎNCERCA, A GREȘI, A EXPLORA, A EXPERIMENTA ȘI A ÎNCERCA DIN NOU! ȘI, CU TOATE ASTEA, NICIUN EXPERT NU O POATE FACE PENTRU TINE! ÎNDRĂZNEȘTE, AI ÎNCREDERE ÎN TINE!

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.