Home / Copil / Alimentatie / Făinuri și feculente… De când?

Făinuri și feculente… De când?

Laptele nu mai este suficient pentru a-l sătura pe bebelușul tău? Este timpul să-i dai și ceva mai consistent. Mai întâi făinuri în lapte, apoi feculente în farfurie. Urmărește ghidul nostru pentru a te orienta mai bine în privința lor.

Până în jurul vârstei de 6 luni, spun pediatrii, bebelușii nu au nevoie decât de lapte (aprox. 800 ml/zi, care acoperă nevoile lor nutriționale). După această vârstă, laptele nu mai poate rămâne singurul aliment. Este momentul unui adaos de calorii din alimente solide, cu atât mai mult cu cât la 5 luni sistemul lor digestiv este pregătit să digere primele feculente. Și iată-le în alimentația micuților, sub formă de făinuri. Multă vreme s-a crezut că trebuie să fie fără gluten la început și abia după 7 luni să fie permise cele cu gluten. Astazi, cele mai multe studii au arătat că  făinurile cu gluten pot fi administrate de la 5 luni, fără probleme. Ba chiar contribuie la prevenirea intoleranței și alergiilor la gluten de mai târziu.

Cum începi

Prima măsură este să respecți recomandarea pediatrului pentru administrarea făinurilor (cerealelor infant). Fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare și un apetit specific, așa că medicul îl evaluează și dă liber pentru introducerea noilor alimente. Pentru unii copii, momentul ideal este chiar la 5 luni, pentru alții, mamele mai au de așteptat până la 6 luni. În privința cantităților, nimic nu este prestabilit. Pentru un copil mâncăcios, de exemplu, poți începe cu cereale puse în biberonul de seară. O linguriță de cereale este suficientă pentru creșterea aportului caloric al mesei de seară. Acest lucru ajută bebelușul să aibă un somn liniștit toată noaptea. Dacă copilul este mofturos, introducerea cerealelor de debut se face treptat. Zilnic, până la 6 luni, bebe bea cam 4 biberoane de 200 ml. Așa că odată ce a împlinit o jumătate de anișor, poate primi un adaos de cereale la două din cele 4 mese, crescând progresiv cantitatea. Cerealele sunt bogate în glucide, de aceea furnizează energie micuțului aflat în plină creștere, dar și o stare de sațietate pe un interval mai mare de timp. În plus, ele dau consistență laptelui, devin aproape un piure. Acest prim aliment solid este practic o avanpremieră a diversificării.

Cerealele și zahărul

Cerealele pentru început nu conțin zahăr sau au foarte puțin. Cantitatea prezentă în unele branduri este infimă și nu are alt rol decât acela de a face plăcere bebelușului, fără să-i suprasolicite organismul. Dacă micuțul are o digestie dificilă, alege sortimentele speciale, în care amidonul este mai digest  și nu produce flatulență. Spre vârsta de 9 luni, poți introduce cerealele aromatizate, un mic truc pentru a revigora puțin biberonul.

Cartoful, dreptul primului venit

După 6 luni  poate fi introdus cartoful: ¼  la început, apoi ½ dintr-un cartof mediu, fiert în apă sau în aburi și mixat cu lapte formulă până ajunge la consistența dorită. Mai târziu, poate fi amestecat în puire cu alte legume. Nu există o cantitate orientativă de respctat, pentru că până pe la mijlocul lunii a 6-a prezența cerealelor este mai degrabă o chestiune de gust decât de hrană efectivă. Laptele rămâne principalul aliment, el aducând între 70% și 90% din necesarul nutrițional al bebelușului.

Orez, paste, griș și pâine…

În jurul vârstei de 8-9 luni, poți adăuga o mulțime de noutăți: pastele, pâinea, grișul, tapioca, amestecate cu piureuri de legume și mai târziu (când are mai mulți dinți) oferite ca atare. Orezul îl cunoaște deja (sub formă de făină, de la 5-6 luni), așa că paleta cerealelor și a feculentelor este aproape completă. Delicatesa nr. 1 este bucățica de pâine pe care o apreciază și mai mult în perioada puseelor dentare. În privința cantității, ele trebuie să fie 1/3 din cantitatea de legume zilnică, dar copilul este cel care dictează, în cele din urmă. Dacă i se face foame repede după ultima masă, este clar că are nevoie de un supliment de făinoase sau de feculente.

După 1 an…

Copilul care a împlinit un an are nevoie de 75-100 g de feculente pe zi sau 2 cartofi medii pe zi. Atenție, însă! E bine să-i observi toleranța la feculente. Ele pot provoca constipație, balonare și gaze. Trebuie să-i dai organismului timp de acomodare.

Biscuiții. Cât de sănătoși sunt?

Rafturile magazinelor sunt pline de pachete cu biscuiți de toate felurile, foarte apreciați de cei mici. Asta nu este însă o veste extraordinară pentru mame. Ei sunt recomandați cu zgârcenie, după 1 an, numai din cei care au pe ambalaj specificația de vârstă a bebelușului.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.