Home / Bebelus / Alaptare / Despre regurgitare, vărsături și reflux gastroesofagian la copii

Despre regurgitare, vărsături și reflux gastroesofagian la copii

Despre regurgitare la bebelusi. De la naștere până la aproximativ 6 luni, bebelușii pot regurgita o cantitate mică de lapte, între 5 și 10 ml. Aceste regurgitări sunt considerate normale de către medici și peste 40% dintre copii vor prezenta aceste simptome fără a le afecta creșterea și starea generală. 

Vărsături ușoare și ocazionale sunt adesea observate la copiii care regurgitează zilnic.

Există și anumite cauze ale vărsăturilor ușoare:
  • supt și înghițire viguroasă și rapidă din sân sau biberon
  • un reflex puternic și constant pentru a scoate laptele din sân în timpul hrănirii
  • imaturitatea sfincterului esofagian
  • Mâncare excesivă.

În ciuda îngrijorărilor complet normale ale părinților, în cazul în care regurgitarea nu influențează creșterea și bebelușul nu suferă de disconfort semnificativ sau plâns persistent, medicii consideră că nu este nevoie să i se administreze medicamente.

Cu toate acestea, este important să se acorde atenție sugarului care la fiecare masă regurgitează cantități mari de lapte pe parcursul mai multor zile. Se recomandă cântărirea bebelușul pentru a monitoriza creșterea acestuia.

Vărsături în jet

Vărsăturile în jet se manifestă prin scurgerea violentă a conținutului din stomac. O cantitate mare de lapte poate fi proiectată foarte departe în fața bebelușului. Vărsăturile repetate cu jet, împreună cu o creștere insuficientă indică că bebelușul are o problemă mai gravă. Pierderea de lichid cauzată de vărsături persistente poate determina deshidratarea bebelușului. Când vărsăturile conțin sânge, dacă febra este prezentă și starea generală a bebelușului se deteriorează, aceasta devine o urgență și necesită consultarea unui medic imediat. Vărsăturile persistente cu jet pot fi cauzate de diverse boli obstructive sau patologice, cum ar fi:

  • Stenoza pilorică sau obstrucția intestinală
  • Gastroenterita, alergie alimentară sau administrarea de medicamente
  • Meningita.
Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian se produce când conținutul stomacului se întoarce în esofag. Laptele din esofag poate fi înghițit sau poate ieși afară. Aceste regurgitări, considerate normale, apar în timpul suptului sau puțin după aceea și nu provoacă disconfort. Refluxul gastroesofagian apare de cele mai multe ori între mese. Este însoțit de disconfort moderat până la sever. Conținutul acid de reflux al stomacului predispune la iritarea esofagului (esofagită) și este adesea cauza plânsului la sugar.

Imaturitatea sfincterului esofagian sau funcționarea sa anormală sunt cauzele cele mai frecvente ale refluxului gastroesofagian. În plus, poziția pe spate a bebelușului tinde să agraveze refluxul, deoarece facilitează venirea laptelui din stomac către esofag. 

Afectează ritmul de creștere?

Dacă aceste episode de reflux gastroesofagian nu afecteaza ritmul de creștere a copilului și nu sunt însoțite de alte simptome, nu sunt, de obicei, motive de îngrijorare. Însă nu este în regulă ca după 18 luni să continue episoadele de reflux gastroesofagian.

Pentru a reduce refluxul gastroesofagian și înainte de consultarea unui medic pentru tratamentul cu medicamente, trebuie luate în considerare anumite recomandări:

  • Evitați supraalimentarea bebelușului
  • Când suge, faceți câteva pauze așezând copilul vertical pe umăr
  • Țineți copilul în poziție verticală câteva minute după ce a băut lapte
  • Când este treaz (dar nu imediat după ce a mâncat), așezați copilul pe burtă câteva minute
  • Ridicați copilul în timpul somnului așezând o pernă sub saltea la capul pătuțului.
Tratament medicamentos sau osteopatie?

Medicina pediatrică utilizează medicamente pentru cazurile persistente sau severe de reflux. Unii bebeluși vor simți ușurarea simptomelor, dar la majoritatea bebelușilor părinții nu văd schimbări majore.  În urma acestei observații, recomandarea medicilor, în general, este să nu-i dați medicamente și să așteptați ca refluxul să dispară singur atunci când introduceți alimente solide sau în jurul vârstei de un an.

De ajutor îți poate fi și osteopatia. Mai întâi, pentru a putea explica cauzele regurgitării, vărsăturilor și refluxului gastroesofagian este util să știm cum se dezvoltă sistemul digestiv în perioada fetală. Cunoașterea anatomiei corpului bebelușului facilitează, de asemenea, evaluarea și tratamentul osteopatic.

În timpul formării sistemului digestiv, organele fătului, cum ar fi esofagul, stomacul, intestinele și ficatul, suferă mai multe rotații înainte de a-și ocupa locurile în corpul bebelușului. Nervii, vasele de sânge și structurile de sprijin vor suferi aceleași deplasări, deoarece înconjoară viscerele. Nervul vag este principalul plex nervos care permite funcționarea sfincterelor și a peristaltismului organelor (contracție a intestinelor care provoacă înaintarea progresiva a conținutului din ele).

În timpul mișcărilor de rotație ale organelor pot fi cauzate tensiuni pe calea nervului și pot provoca dezechilibre în funcționarea acestuia. 
 
Osteopatul specializat în pediatrie trebuie să aibă experiență clinică și cunoștințe aprofundate pentru a acționa competent. În timpul evaluării, osteopatul are o grijă deosebită în examinarea corpului bebelușului pentru a identifica zonele de stres și tensiune. În timpul tratamentului, el efectuează manipulări delicate care, în multe cazuri, vor aduce deja o ușurare copilului.

Despre regurgitare la bebelusi poți citi și în De ce regurgiteaza.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.