Home / Viata de familie / Interviu Vedeta / Interviu cu Daniel Osmanovici: „Cei 7 ani de acasă te ajută să te definești pentru mai târziu”

Interviu cu Daniel Osmanovici: „Cei 7 ani de acasă te ajută să te definești pentru mai târziu”

Daniel Osmanovici prezintă Observatorul de weekend de la Antena 1 și, cel mai important, este tatăl a două minunății, Tea și Răducu. În acest interviu, Daniel ne vorbește despre cum i-a schimbat viața venirea pe lume a celor doi copii și cât de dificil este rolul de tată. Mai multe experiențe puteți citi pe blogul său tataincepator.ro.

 

Îmi poți povesti cum a fost prima întâlnire cu cei doi copii ai tăi și ce a schimbat venirea lor pe lume în cuplul vostru?

Hahahaha… Este o întrebare clasică pe care o pune cineva care vrea să devină părinte și caută curaj. Răspunsul e simplu… Până la Tea aveam o viață, după Tea am avut o altă viață, care s-a îmbogățit odată cu apariția lui Răducu. Viața de dinainte de copii nu are nicio legătură cu cea de după.

 

Ca tată începător, ce ți se pare dificil? 

Fiecare zi e o nouă încercare. Tea, pe măsură ce crește, face chestii noi și trebuie să fiu mereu în gardă, să încerc să reacționez cât mai echilibrat. Radu nu face aproape nimic din ce făcea Tea, așa că am luat cu el totul de la zero. DAR cel mai dificil este să rămâi echilibrat în acțiuni și comportament.

 

De ce te-ai temut cel mai mult în primul an de viață al copiilor tăi?

De tot! De temperatura din cameră, de curentul dintre uși, de soarele de afară, de muzica prea tare, de cei veniți în vizită, de temperatura apei, de scutece, de TOT!  

Am văzut că ai o relație specială cu fiica ta. Cum ai construit-o?

Încredere și răbdare. I-am arătat și îi arăt că nu este inferioară pentru că este mai mică, încerc să o includ în toate aspectele vieții mele și asta îi dă încredere și putere. Apoi, e fata lu’ tata!

 

Cum te-ai caracteriza ca părinte?

Încerc să fiu echilibrat și răbdător. Așa vreau să fiu și, din ce văd și aud, îmi reușește. Mătușa mea era așa și cred că e cel mai bun mod de a fi un părinte bun.

 

În ce crezi mai mult? În intuiția de părinte sau în preceptele de parenting?

Cred într-un mix. Până să descopăr preceptele de parenting, aveam doar intuiția. Apoi am descoperit că ce intuiam eu erau de fapt niște precepte și apoi am căutat să le mixez cât mai mult pentru a-i face pe cei doi copii cât mai fericiți.  

Cât de bine îți cunoști copiii?

Se zice că stai o viață lângă cineva și tot nu îl cunoști. Încerc să îi cunosc cât mai bine și să îi intuiesc și mai bine. În fiecare zi ei se schimbă și se transformă. Încerc să țin pasul cu ei.

 Crezi în cei 7 ani de acasă?

Dacă nu îi ai este trist. Anii ăia în care primești educație te ajută să te definești pentru mai târziu. Cel puțin așa a fost în cazul meu.

 

Ce îți place să faceți cel mai mult împreună?

Fiecare chestiune pe care o facem împreună are farmecul ei. Nu cred că e ceva care e mai tare ca altceva. Stăm să-i citesc povești, mergem cu bicicleta, ne jucăm cu mingea sau cu jucăriile, desenăm sau ne plimbăm. Dacă ei sunt fericiți, și asta se vede, atunci ce facem împreună e ce trebuie.

 

Ai o pasiune deosebită pentru sport. Spre ce activități sportive îți îndrumi copiii, mai ales pe Tea, care e mai mare?

Părinții au tendința să îi ducă pe copii spre ce le place lor. Recunosc că am încercat cu mersul pe bicicletă, dar am descoperit că trebuie să îi placă ei, așa că am dus-o la balet, dansuri sportive, înot, alergare. Pentru moment… căutăm. Cu Radu ar fi frumos rugby, dar eu îi voi arăta, el va alege. Sper să fac un triathlon cu echipa Osmanovici.

 

 S-a schimbat ceva în alimentația și stilul de viață al familiei  după ce s-au născut copiii?

Doar pe perioada alăptării am fost mai atenți. În rest, am fost la fel, cu de toate, fără exagerări, mâncare și dulcuri preparate în casă. Am alergat înainte, în timpul și cam la fel și soția. Sarcinile au fost o bucurie și le-am tratat ca atare.

 

Care crezi că sunt cele mai mari provocări ale părintelui modern?

Gadgeturile, YouTube, Social Media și vechile obiceiuri în contrast aproape cu tehnicile de parenting.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.