Home / Copil / Cuvintele urâte ale celor mici

Cuvintele urâte ale celor mici

Toți părinții s-au confruntat cu asta la un moment dat: un cuvânt urât iese spontan din gura micuțului tău și nu știi cum să reacționezi. O propoziție poate fi jenantă atunci când este spusă într-un moment nepotrivit sau poate fi cu adevărat jenantă în fața familiei sau, mai rău, a străinilor! Încercăm în rândurile următoare să înțelegem mai bine ce îi determină pe copii să folosească cuvinte urâte și cum să intervenim atunci când apar.

Cuvintele care te fac să reacționezi

Ștefan, în vârstă de 3 ani, tocmai a scăpat coșulețul cu jucării pe jos și îl auzi spunând o înjurătură. Ce să faci? În primul rând, chiar dacă dorința de a râde este mare când auzi un cuvânt atât de urât ieșind din gura unei mogâldețe, încerci să te abții. Pentru că el caută mai presus de toate reacția ta. Și dacă râzi în momentul în care spune o înjurătură, există șanse mari să o facă din nou. Dar ar trebui să fie pedepsit? Nu neapărat. Pentru că un copil așa de mic nu este conștient de puterea cuvintelor ca și un adult. Nu prea înțelege ce este bine și ce este rău, dar dacă vede că un cuvânt spus de el provoacă râs la adulți, cu siguranță o să-l repete. Trebuie să încerci să înțelegei de unde a auzit acel cuvânt și să-i explici în cuvinte simple că nu este bine să-l pronunțe.

Ce să faci în această situație?

Dacă copilul este puțin mai mare și înțelege mai bine ce i se explică, poți încerca să găsiți împreună cuvinte amuzante de folosit. Astfel, cuvântul rău ar putea fi înlocuit cu „piure de cartofi”, ceea ce îl va face să râdă sigur și să înțeleagă în același timp.

Cuvinte care fac rău

Mara, în vârstă de 4 ani, ajunge la grădiniță și se învârte în fața educatoarei cu noua rochie pe care a primit-o de ziua ei. Educatoarea se ridică de la masa unde desenează cu micuța Alexandra și îi spune cât de drăguță este. Alexandra ridică ochii și îi spune Marei: „Rochia ta nici măcar nu este frumoasă!” Și ești și urâtă ca o muscă!“.

Ce să faci în această situație?

Într-o astfel de situație, trebuie să înțelegi ca adult că copilul, prin aceste cuvinte dureroase, încearcă să exprime o emoție care ar putea fi în acest caz gelozie față de Mara, care are o rochie frumoasă, sau chiar dezamăgirea că i-a atras atenția educatoarei și aceasta nu a mai stat lângă ea. Prin urmare, trebuie să încerci să înțelegi emoțiile copilului mai degrabă, decât să-l cerți pentru cuvintele spuse și să-i explici că nu a făcut bine. Copilul trebuie să înțeleagă că aceste cuvinte sunt dureroase, dar mai ales trebuie să învețe să-și exprime sentimentele în modul corect. Mara ar fi putut spune în această situație: „Și eu aș vrea să am o rochie frumoasă așa” sau „ Doamna educatoare, mi-a plăcut să desenez cu tine. Mă doare că pleci să vorbești cu Mara”. Oferindu-i Alexandrei exemple despre ceea ce ar fi putut spune, deschide cu aceasta o discuție și despre ce a determinat-o să aibă acea reacție și să spună acele cuvinte dureroase.

Cuvinte care deranjează

Rareș așteaptă la coadă în supermarket cu tine și dintr-o dată spune: “Nenea din față are nasul foarte mare și urât!”  sau la vizita mătușii Ioana a spus: „Nu vreau să îi dau sărutări mătușii Clothilde, parfumul ei miroase foarte urât”.

Majoritatea părinților au avut de-a face cu această situație. Și trebuie să spun că de cele mai multe ori, noi, părinții, ne simțim cel mai incomod, adesea chiar mai mult decât persoana căreia i s-a adresat „insulta”.

Ce să faci în această situație?

În primul rând, îți ceri scuze persoanei „rănite” și apoi, când rămâi singură cu copilul tău, încerci să-l faci să înțeleagă de ce ceea ce a spus a fost dureros. De obicei, copiilor le este greu să se pună în locul altcuiva. Prin urmare, poți folosi mici scenarii care să-l facă să înțeleagă mai bine situația: „Imaginează-ți că cineva cu care te joci în parc îți spune că nu ești frumos? Cum te-ai simți? Ți-ar părea rău, nu? Acest lucru îl va ajuta pe copil să înțeleagă puțin mai bine cum s-a simțit cealaltă persoană. 

De asemenea, îi spui să-ți spună observațiile legate de alte persoane numai atunci când sunteți singuri și că în acel moment o să vă spuneți totul reciproc, fără să răniți pe nimeni.

Un rol cheie: părintele-ghid

În orice caz, trebuie amintit că copiii mici încă au o mare dificultate în a înțelege ceea ce este bine și ce este greșit. Depinde de noi să jucăm  rolul părinteluie-ghid cu ei, adică să-i însoțim în dezvoltarea abilităților lor sociale pentru a-i face oameni respectuoși și capabili să-și exprime emoțiile, atât pozitive, cât și negative.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.