Gusturi noi? Dulce? Micuțul tău îl adoră. Amar? Îi mai trebuie ceva timp până îl va aprecia. Totul începe cu învățarea, explorarea, bucuria de a simți ceva nou.
Încă de la naștere, copilul tău este gata în plan psihologic să învețe gusturi noi. Gustul este 90% un miros, iar mirosul ca simț este extrem de dezvoltat la nou-născut. El captează savorile cu ajutorul mugurilor gustativi care-i tapetaeză limba și cavitatea bucală. Unii sunt sensibili la gusturi noi: dulce, sărat, acru sau amar, alții dau informații despre texturi și despre temperatura alimentelor. De la vârsta diversificării, mai au un ghid prețios, pe mami. Astfel, mamei îi revine sarcina de a-l ajuta pe micuț să descopere o paletă infinită de gusturi, de la dulce la amar.
Este… dulce!
Ce înseamnă asta? Că este ca laptele matern.
Când descoperă această savoare? Încă din viața intrauterină. Fetusul inhalează lichid amniotic pe nas, îl elimină pe gură. Când mama mănâncă dulce, are și el parte de un adevărat festin. După ce se naște, prin laptele matern, primește zeci de nuanțe ale dulcelui, de la banană, la miere și prăjituri. Apoi, în timpul perioadei de diversificare, bebelușul apreciază piureurile de morcov sau mărul copt.
Cât de mult îi place? Mult, pentru că este gustul laptelui matern și pentru că se naște cu plăcerea acestui gust.
Sfat: nu pune zahăr în mâncarea bebelușului. Asta înseamnă să-i ascunzi alte savori pe care trebuie să le cunoască și să le aprecieze. Gândește-te la tine: mai poți să apreciezi gustul unei cafele de calitate dacă-i adaugi câteva lingurițe de zahăr ?
Este… sărat!
Ce înseamnă asta? Câteva granule de sare pe unn ou, acesta este idealul. Sarea trezește gustul.
Când descoperă această savoare? Când începe să mănânce piureurile. Alimentele conțin chiar ele săruri minerale. Dacă fierbi legume sau carne la abur sau înăbușite, le pui în valoare gustul sărat.
Cât de mult îi place? Asta depinde de cantitatea de sare. Bebelușii foarte mici sunt foarte sensibili. Ceea ce ție ți se pare fad și vrei să asezonezi cu sare, lui i se pare foarte gustos fără acest adaos. Atenție la anumite brânzeturi care au multă sare.
Sfat: excesul de sare este periculos. Sarea conținută de alimente este suficientă. Ca și zahărul, ea camumflează alte savori. Ca și pentru alte gusturi, copilul îl poate descoperi în jurul vârstei de 2 ani, când mănâncă aceeași mâncare cu toată familia. Dar, atenție! Mâncarea se face cu puțină sare, iar adulții care mai vor, își pun separat.
Este… amar !
Ce înseamnă asta? Înseamnă mult: gustul amar este cheia multor savori. Studiile au arătat că micuții care acceptă acest gust sunt cei mai deschiși la nou, mai curioși.
Când descoperă această savoare? Odată cu diversificarea, prin legume fierte sau crude. De exemplu, conopida sau endivele. Dar și prin intermediul unor fructe, cum ar fi grapefrutul. Sau mâncând ciocolată neagră…
Cât de mult îi place? Nu prea îl caută. Ba, chiar îl refuză dintr-un reflex ancestral de respingere a alimentelor toxice. Atenție însă ! Asta nu însemnă că iubește numai dulcele.
Sfat: Nu rența la legumele puțin amare doar pentru că nu le acceptă. Ele se pot combina cu alte alimente și să rezulte un gust plăcut.
Este… acru!
Ce înseamnă asta? Acreala (sau aciditatea) dă prospețime alimentelor și mâncărurilor.
Când descoperă această savoare? Adesea, prin joc. O picătură de lămâie, ooo! Ce gust înțepător! Dar ce bun poate fi un sos de iaurt, cu câteva picături de lămâie în el.
Cât de mult îi place? După cum se strâmbă, nu prea este agreat. Dar dacă este vorba de un castravecior murat, se schimbă lucrurile.
Sfat: Gustul acrișor al coacăzelor sau al altor fructe trebuie adus în farfuria micuțului tău după ce împlinește un an, când aciditatea nu-i pune probleme digestive prea mari. Sunt micuți care îl adoră.
Mai poti citi si Copilul mic trebuie sa faca cunostinta cu cat mai multe gusturi!