Home / Copil / Cum afectează cofeina din ciocolată copiii?

Cum afectează cofeina din ciocolată copiii?

 

Un copil care consumă prea multă cofeină poate prezenta anxietate, iritabilitate, dureri de cap și probleme de somn.

Ciocolata este desertul preferat de majoritatea oamenilor, dar cu toții știm că trebuie să limităm consumul acesteia pentru conținutul său de zahăr, grăsimi și cofeină. Acest lucru este valabil mai ales pentru copii, deoarece sunt mai sensibili la cofeină. Pentru a ajuta părinții, iată câteva recomandări pentru cantitatea maximă zilnică de cofeină pe care un copil ar trebui să o consume.

Cantitatea maximă zilnică de cofeină la copii:
 

Vârsta Cantitatea maximă de cofeină
4-6 ani

45 mg

7-9 ani 62,5 mg
10-12 ani 85 mg
Peste 13 ani Variază în funcție de greutate, dar să nu depășească 400 mg

Nu există niciun motiv să faci ciocolata un desert interzis. Dar este responsabilitatea părinților să le ofere copiilor doar ocazional ciocolată, chiar dacă aceasta conține antioxidanți. Dar, așa cum am spus mai sus, conține, de asemenea, zahăr, grăsimi și cofeină. Vă prezentăm în tabelul de mai jos care este  cantitatea de cofeină din ciocolată și câteva băuturi:

 

Alimente care conțin cofeină Cantitatea porției Miligrame de cofeină
(valori aproximative)
Pudră de cacao 20 g/60 ml 52 mg
Ciocolată neagră, 70-85% cacao 28 g 24 mg
Ciocolată neagră, 45- 59% cacao 28 g 12 mg
Ciocolată cu lapte 28 g 7 mg
Ciocolată de menaj neîndulcită 28 g 23 mg
Ciocolată de menaj dulce 28 g 17 mg
Ciocolată caldă 250 ml 8 mg
Ceai negru 250 ml 50 mg
Cafea la filtru 250 ml 179 mg
     

ATENȚIE! Nu trebuie să depășiți limita de cofeină la copii!

De exemplu, dacă preparați un desert cu cacao, aceasta nu trebuie să depășească 60 g. Cu această cantitate prăjitura va conține mai puțin de 4,5 mg de cofeină.

Dacă aveți o petrecere pentru copilul tău și vrei să le aduci invitaților o fântână de ciocolată, ar fi bine să le oferi copiilor fructele care le plac, să-i inviți pe ei să le taie sub forme distractive, astfel fructele vor fi la fel de atractive ca și ciocolata.

Dacă îi prepari celui mic lapte cu ciocolată, este bine să pui cantități egale de lapte și ciocolată sau chiar mai mult lapte, în acest fel, pe lângă cantitatea de cofeină se diluează și cantitatea de zahăr. Două dintr-o lovitură!

Dragi părinți, nu este imposibil să se limiteze cantitatea de cofeină consumată de un copil și chiar de un adult dacă ai  puțină creativitate și în primul rând voință!

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.