Home / Copil / Copilul a căzut pe scări. Ce este de făcut?

Copilul a căzut pe scări. Ce este de făcut?

Bang! Copilul tău tocmai a căzut pe scări. Indiferent dacă s-a întâmplat în fața ta sau când nu ai fost atentă, panica este foarte mare. Știi ce să faci în această situație?

Căderea copiilor sub 4 ani rămâne unul dintre cele mai frecvente traumatisme pentru vizitele la Urgență cu cei mici”, ne-a spus dr. Mariana Berechet, chirurg pediatru.

Iată semnele care trebuie să-ți dea de gândit dacă puiul tău cade pe scări. Aceste semne se aplică și celorlalte tipuri de căzături (de pe masă, de pe mobilă etc.):

  • Copilul are vărsături repetate.
  • Este foarte somnoros și îți este imposibil să-l trezești.
  • Plânge și nu poate fi calmat.
  • Are convulsii.
  • Îi curge sânge din urechi sau din nas.

La aceste semne de avertizare se mai pot adăuga și altele, cum ar fi:

  • Copilul se plânge de dureri severe la nivelul gâtului.
  • Are dureri de cap care nu trec.
  • Are probleme de vedere.
  • Are probleme la mers și la vorbit.

Dacă copilul tău are unul sau mai multe dintre aceste simptome, trebuie sunat de urgență la 112. Dacă nu are niciun simptom de mai sus, este posibil să nu fie necesară chemarea ambulanței. „Dacă  cumva ai cea mai mică îndoială, mergi cu prichindelul să-l consulte un medic”, ne-a spus dr. Mariana Berechet.

O situație de urmărit

Căderea pe scări a trecut. Ți-ai recăpătat liniștea și copilul pare că se simte ok. Nu trebuie să te culci pe o ureche. Lasă-l să se joace liniștit pentru restul zilei și urmărește-i starea. Dacă mai târziu sau în ziua următoare incidentului începe să se plângă că-l doare ceva, are greață sau dureri de cap, mergi cu el de urgență a medic.

O cădere pe scări (sau în altă parte) poate provoca, de asemenea, fracturi. Pentru a vă asigura că totul este în ordine după cădere, examinați bine copilul. „Verificăm brațele și picioarele pentru a ne asigura că nu există deformări evidente. Durerea severă sau incapacitatea de a muta un braț sau un picior sunt de asemenea semne ale unei fracturi. Mergeți la Urgențe dacă este necesar sau, dacă aveți îndoieli, sunați la 112”, spune dr. Mariana Berechet.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.