Home / Copil / Beneficiile cititului asupra sănătăţii

Beneficiile cititului asupra sănătăţii

shutterstock_88247416

Te-ai gândit vreodată cât de benefic este cititul pentru copilul tău? Nu din punctul de vedere al cunoştinţelor pe care le acumulează, ci al dezvoltării psihice şi al comportamentului. Iată un subiect pe care fiecare familie ar trebui să-l aibă în atenţie, mai ales pentru că la noi tinerii citesc din ce în ce mai puţin.

De ce trebuie să citim

Cititul regulat stimulează dezvolatrea gândirii analitice, dezvoltă vocabularul, sporeşte creativitatea, îl face pe copil să fie empatic faţă de problemele celorlalţi, îl ajută să fie mai fericit şi să reuşească mai bine în viaţă. Acestea sunt marile câştiguri ale lecturii, care nu pot fi dobândite la un nivel atât de ridicat fără a petrece măcar o oră zilnic citind.  În ciuda acestor avantaje, în România se citeşte din ce în ce mai puţin, iar de la copilărie la adolescenţă lucrurile se degradează şi mai mult. Studiile arată că micuţii care învaţă devreme să citească şi sunt încurajaţi să o facă, sunt mult mai inteligenţi, mai stabili emoţional, mai deschişi să înveţe decât cei care nu vor să citească decât obligaţi.

Are cititul vreo legătură cu sănătatea?

De câte ori pune mâna pe carte un copil, nu citeşte doar o poveste frumoasă, ci profită de numeroasele beneficii ale lecturii, care îl ajută să-şi dezvolte personalitatea. Iată ce câştigă:

Îmbunătăţirea memoriei. Creierul este ca un muşchi, cu cât îl antrenezi mai mult, cu atât este mai performant. Cititul este un antrenament care solicită neuronii, cu influenţă direct asupra vorbirii, auzului, vederii. Când copiii încep să citească, îşi folosesc mai bine cunoştinţele memorate anterior, ceea ce-i ajută în activitatea şcolară şi ulterior, în carieră.

Scăderea nivelui de stres. Nu este un secret că stresul provoacă o serie întreagă de probleme de sănătate atât adulţilor, cât şi copiilor. De aceea, este indicată practicarea tuturor activităţilor care pot reduce nivelul de stres. Cititul relaxează, eliberează de orice tensiune şi îmbunătăţeşte starea de spirit, deci ne ajută să ne reechilibrăm psihic.

Îmbunătăţeşte comunicarea. Este un lucru arhicunoscut acela că cititul îmbunătăţeşte vocabularul, gramatica, gândirea analitică şi capacităţile de comunicare. Şi cum copiii noştri trăiesc într-o lume în care comunicarea deţine rolul principal, este aproape de neînţeles de ce scade chiar interesul părinţilor pentru ceea ce citesc copiii lor. Cititul îmbunătăţeşte şi puterea de concentrare, de a rămâne focusat pe un anume subiect, ceea ce este o acţiune fundamentală pentru dezvoltarea unei cariere de succes. Oare ştiu toţi părinţii lucrurile acestea?

Dezvoltă empatia. Confruntarea cu personajele unei cărţi şi cu întâmplările prin care trec îl ajută pe copil să înţeleagă mai bine lumea în care trăieşte, să-şi însuşească unele valori morale (onestitatea, curajul, iubirea pentru semeni etc.). Toate acestea îl fac să-i înţeleagă mai bine pe cei din jur şi să ştie cum să-i ajute. Empatia este esenţială pentru stabilirea unor relaţii armonioase cu oamenii mai mult sau mai puţin apropiaţi, pe tot parcursul vieţii. Şi tot empatia îi fereşte pe copii să devină violenţi sau cu un comportament distructiv.

Un ajutor în stabilirea scopurilor. Cât sunt mici, copiii nu au o idee prea clară despre scopurile vieţii lor. De aceea, citind şi le pot contura mai bine atât pe cele pe termen scurt cât şi pe cele pe termen lung. Iar acest lucru este o investiţie pe termen lung extreme de importantă.

 

About Viorica Rusu

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.