Home / Bebelus / Alimentatie / Bebe are liber la grăsimi…

Bebe are liber la grăsimi…

Grăsimile pot fi introduse în alimentaţia bebeluşului de la 7-8 luni, dar numai neprelucrate termic. Ele furnizează energie (9 calorii/g) şi au în compoziţie vitamine şi acizi graşi esenţiali pe care corpul nu poate să-l sintetizeze.

Ce fel de grăsimi

Când laptele matern nu mai este suficient pentru nevoile nutritive ale bebeluşului, este momentul să introduci, pe lângă cereale, fructe, legume, carne, şi uleiuri vegetale în cantităţi reduse. Ele pot fi de floarea-soarelui, măsline, soia, porumb etc., şi le poţi folosi alternative, pentru a varia aportul de acizi graşi sau să faci amestecuri din aceste uleiuri. Din când în când, se pot înlocui cu puţin unt, dar nu cu margarină.

Ce efect au

Bebeluşii au mare nevoie de grăsimi de calitate, ele fiind o sursă de energie şi de acizi graşi pe care corpul lor nu-i poate produce. Pe parcursul primului an de viaţă, creierul creşte până la 2 g pe zi. De aceea, celulele sistemului nervos au nevoie de proteine şi de acizi graşi pentru a avea suficientă mielină, indispensabilă în transmiterea informaţiei. Şi tot grăsimile sunt constituenţi importanţi ai celulelor retinei. Iată de ce un bebeluş are nevoie mai mare de grăsimi, decât un copil mare şi chiar decât un adult. Până la 6 luni, este suficient laptele matern sau formulă. Odată cu diversificarea, a sosit şi momentul să adaugi câte o linguriţă de ulei de măsline în piureul de legume al bebeluşului, iar după 7 luni, alternativ, puţin unt de calitate (nu margarină!). Untul este o sursă importantă de vitamina A, dar şi de vitamina D sau E.

Sfaturi practice pentru diversificare

Cum adaugi grăsimile în meniu

Dimineaţa

Lapte matern sau biberon cu lapte formulă (240 ml). În plus, poţi adăuga 1-2 linguriţe de cereale pentru bebeluşi (eventual cu gluten). Puţin suc de fructe merge foarte bine dimineaţa, fără adaos de zahăr.

La prânz

O masă mixtă, cu linguriţa sau diluată în biberon:

Un piure de legume făcut în casă (fără adaos de sare) + o linguriţă de ulei crud de floarea-soarelui. Adaugă în compoziţie 20 g de carne. Dacă bebeluşul tău nu are risc de alergie, poţi înlocui carnea cu 20 g de peşte proaspăt, preparat la abur sau fiert cu jumătate dintr-un gălbenuş de ou fiert. Dacă n-ai timp, poţi folosi un borcănel de 200 g cu carne şi legume pentru bebeluşi. Închei cu un desert simplu: fructe crude bine coapte, fără adaos de zahăr, mixate. Evită kiwi, poate provoca reacţii alergice.

Gustarea dintre prânz şi masa de seară

Un produs lactat special pentru bebeluşi, pentru aportul de fier, acizi graşi esenţiali şi proteine. Cantitatea corectă este de 50 g, pe care o poţi completa cu un biscuit pentru bebeluşi.

Seara

Lapte matern sau un biberon de lapte cu 1-2 linguriţe de cereale pentru bebeluşi. Ca variante: un biberon de supă cu 5 măsuri de lapte sau piure de legume (în care ai pus câteva picături de ulei de măsline) dat cu linguriţa, urmat de un biberon de lapte de 150 ml. Iar ca desert, un compot de casă din fructe bine coapte şi mixate sau o porţioară de fructe crude, bine mixate.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.