Home / Copil / Alegerea gustărilor potrivite poate ajuta la prevenirea cariei dentare

Alegerea gustărilor potrivite poate ajuta la prevenirea cariei dentare

Imagine baietel cu periuta de dinti

Dulciurile sunt foarte gustoase — dar nu sunt sănătoase pentru dinţi şi nici pentru întregul organism. Bomboanele, prăjiturile, biscuiţii şi celelalte alimente bogate în zaharuri pe care copiii le mănâncă cu placere, pot duce la apariția cariilor dentare. Pastele făinoase, mai ales cele din făină albă (biscuiți, napolitane etc.) favorizează și ele apariția cariilor. 

Acizii care atacă smalțul dinților se formează în gură după orice gustare şi continuă să afecteze dinţii pentru cel puţin 20 de minute.

Anumite zaharuri pot face mai mult rău decât altele. Dulciurile lipicioase, cleioase sau cele tari, care se mestecă greu, petrec mai mult timp în gură, astfel se lipesc de suprafaţa dinţilor şi îi menţin într-o „baie” de zahăr de lungă durată, expunându-i acidităţii timp îndelungat. Acelaşi efect îl au şi băuturile răcoritoare carbogazoase, datorită zaharurilor, dar şi datorită propriei aciditatăţi.

Este cel mai bine ca dulciurile și să fie consumate ca desert după o masă principală, în loc de a le mânca de mai multe ori pe zi, între mese.

Pentru gustări alegeți alimente fără multe zaharuri – legumele crude, fructele proaspete sau biscuiţii din cereale integrale sunt alegeri inteligente.

Mesele şi gustările copilului trebuie să includă o varietate de alimente din grupele de bază, inclusiv fructe şi legume; cereale integrale (pâine şi alte produse); lapte şi produse lactate; carne, nuci, seminţe. Anumite alimente au valoare nutriţională mai mare decât altele, astfel oferind o mai bună creştere şi dezvoltare copilului.

Atenţie, unele fructe (de exemplu citricele), dacă sunt consumate în exces, pot duce la apariţia cariilor! Dupa consumarea acestora trebuie folosită o apă de gură şi, după 30 de minute (pentru că în acest interval smalţul este expus unei acidităţi accentuate şi devine fragil) dinţii trebuie periaţi cu o pastă de dinţi cu fluor.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.