Home / Diverse / 5 măsuri urgente pentru ca sistemul medical românesc să aibă o șansă în lupta cu COVID-19 * Altfel, riscăm colapsul

5 măsuri urgente pentru ca sistemul medical românesc să aibă o șansă în lupta cu COVID-19 * Altfel, riscăm colapsul

Cerem autorităților să stopeze birocrația care blochează sistemul și pune în pericol viața semenilor noștri!

Grupul de lucru creat pentru pandemia cu COVID-19, format din Asociația Dăruiește Viață, Colegiul Farmaciștilor din România, Asociația Farmaciilor Independente Ethica și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie solicită Președintelui României ca, pe fondul stării de urgență, să ceară Guvernului României și instituțiilor de resort 5 măsuri concrete pentru a proteja viața persoanelor cu boli cronice, a cadrelor medicale și a pacienților infectați cu virusul Sar-Cov-2.

Cele mai vulnerabile persoane în fața infecției cu COVID-19 sunt persoanele de peste 60 de ani, care au cel mai des și afecțiuni cronice pre-existente (diabet, boli cardio-vasculare, boli cronice ale aparatului respirator, cancer, imuno-deficiențe etc.). Ele depind de medicațiaobținută prin rețeta compensată pentru a supraviețui. În acest moment aceste persoane au de ales între răul cel mai mic, punându-și viața în pericol, indiferent de alegere.

Conform legii, pentru a obține medicamentele fără de care nu pot trăi, pacienții cronici sunt obligați să meargă la medicul de familie pentru rețetă (eliberată în sistemul computerizat al CNAS, de multe ori nefuncțional, sau offline),în anumite cazuri și la medicul specialist pentru prelungirea indicației de tratament prin scrisoarea medicală sau pentru anumite rețete care pot fi prescrise doar de medicul specialist, apoi la numeroase farmacii până găsesc medicamentele necesare, în condițiile în care au fost raportate lipsuri subtanțiale pe piață. Tot acest traseu crește exponențial riscul ca aceste persoane să contacteze noul coronavirus și să aibă nevoie de internare, supra-aglomerând spitalele și punând o presiune suplimentară pe un sistem de sănătate deja incapabil să facă față fluxului de pacienți.

Grupul de lucru solicită luarea de URGENȚĂ a următoarelor măsuri:

MĂSURI CARE SĂ PREVINĂ AGLOMERAREA SPITALELOR

 1. Renunțarea, pe perioada stării de urgență, la obligativitatea cardului de sănătate. Procesul de prescripție rețetă și achiziție medicamente se poate desfășura prin următoarele metode:
 2. Introducerea consultației la distanță (prin telefon/sisteme informatice) pentru prescrierea rețetelor compensate de către medicul de familie și prelungirea automată a scrisorilor medicale
 3. Introducerea biletelor de trimitere și a scrisorilor medicale electronice, transmise prin e-mail sau printr-o aplicație informatică dezvoltată în regim de urgență
 4. Eliberarea în farmacii a rețetelor compensate fără cardul de sănătate, cu posibilitatea ridicării medicamentelor de către un aparținător / voluntar, fără a semna fizic, în baza cărții de identitate a acestora.
 5. Decontarea integrală de către casele de asigurări a rețetelor compensate pentru bolnavii cronici și eliminarea co-plății pentru medicamente pentru acești pacienți vulnerabili.
 6. Dislocarea stocurilor de medicamente de la distribuitori către farmacii pentru ca pacienții cronici să aibă acces la tratament și pentru a evita întreruperile de tratament sau interacțiunile cu mai multe farmacii pentru a găsi medicația necesară.

Adoptarea acestor măsuri le va permite pacienților cronici să respecte indicațiile de izolare, să aibă acces neîntrerupt la medicametația vitală și să evite interacțiunea cu alte persoane în zone cu risc foarte mare de infectare cu COVID-19 (farmacii,cabinete, spitale etc.).

MĂSURI ÎN SPRIJINULPACIENȚILOR CARE VOR AJUNGE ÎN SPITALE

 1. Intensificarea acțiunii diplomatice pentru a derula proceduri de achiziții guvernamentale de materii prime și / sau echipamente din țările care au disponibilitate (ex. China, Germania) și pentru a securiza livrarea echipamentelor necesare achizitorilor români. Astfel se va permite:
 2. Suplimentarea achiziției de aparate de ventilație (pe lângă cele 200 anunțate), destinate pacienților în stare gravă. Se estimează că România are nevoie de aprox. 5.000 aparate, dar dispune momentan de aprox. 900.
 3. Achiziția și distribuția rapidă în teritoriu a unui număr suficient de mare echipamente de protecție complete și adecvate pentru totpersonalul medical, încât cadrele medicale, de la toate nivelurile de asistență medicală, să fie protejate. Crearea unui sistem funcțional de furnizare a acestora, pe termen mediu.
 4. Creșterea capacității de testare a României, conform recomandărilor OMS, în condițiile în care în România au fost făcute doar 4.670 teste până la 18.03.2020 (ora 20:00), în timp ce în Austria, o țară cu o populație mai mică de jumătate decât cea a României a efectuat peste 10.000 de teste (până la 17.03.2020)
 5. Obținerea de schimburi de experiență online și / sau personal specializat din țări care s-au confruntat cu epidemia (ex. China) pentru dezvoltarea de protocoale de lucru și proceduri operaționale adaptate la pandemie
 6. Cooptarea industriei locale pentru producerea de echipamente și substanțe necesare personalului medical (industriile textilă, farmaceutică, alimentară chimică, etc.) și cooperarea cu mediul privat pentru procedurile de achiziție. Astfel se va obține:
 7. Un număr de echipamente de protecție mai aproape de nevoia reală a personalului medical din prima linie în lupta cu COVID-19
 8. Ajutor de la specialiști în achiziții sau alte domenii conexe pentru facilitarea procedurilor greoaie, urmate de instituțiile publice.

Adoptarea acestor măsuri oferă o șansă la viață pacienților care vor ajunge în spitale, pentru că le asigură accesul la minimul de aparatură medicală necesară să lupte cu boala. În plus, asigură personalului medical, expus constant virusului, protecția care îi permite să lupte pentru pacienții săi.

Recomandările vin în contextul în care asociația Dăruiește Viață a anunțat public că își dedică toate resursele din această perioadă pentru a susține sistemul medical în lupta cu COVID-19, a demarat o amplă campanie de fundraising și a făcut numeroase apeluri către autorități, începând cu 15 martie pentru adoptarea de măsuri urgente care să ajute sistemul medical românesc să nu intre în colaps.

SEMNATARI

Asociația Dăruiește Viață prin Carmen Mihaela Uscatu, Președinteși Oana Gheorghiu, Vicepreședinte

Colegiul Farmaciștilor din RomâniaprinProf. Univ. dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Președinte

Asociația Farmaciilor Independente Ethicaprin Farm. SânzianaMardale, Președinte

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie prin Dr. Raluca Zoițanu, Președinte

Prof. Dr. Daniel Coriu, Șef Centru Hematologie și Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni

Dr. Bogdan Tănase, Alianța Medicilor

și

sutele de medici și asistente care își strigă neputința pe rețelele de socializare, în media sau în mesaje adresate direct ONG-urilor și asociațiilor din România

Aici poți urmări conferința: https://www.facebook.com/daruiesteviata.ro/videos/225418558600405/

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.