Home / Bebelus / Zâmbetul și râsul bebelușului!

Zâmbetul și râsul bebelușului!

Așteptăm cu nerăbdare primul zâmbet adevărat al copilului, acel zâmbet care stabilește o legătură între noi! Chipurile bebelușilor par să nu poată ascunde starea de spirit sau natura dispoziției dintr-un anumit moment. Dacă nu le plac anumite piureuri sau anumite alimente, aceștia fac grimase pentru a-și arăta dezgustul.

Frica poate fi citită pe fețele lor imediat ce sunt speriați și îngrijorați. Prin urmare, copilul este pregătit pentru a comunica cu adulții, aceștia trebuie doar să fie receptivi la semnalele pe care le emit ei și să le răspundă.

Părinții pot asculta atât cu ochii, cât și cu urechile: trebuie doar să fie atenți. Fața copilului tău poate fi un barometru al modului în care se simte. Dacă asculți, vei fi surprins de ceea ce îți comunică micuțul tău. 

Dezvoltarea intelectuală

Râsul comun joacă un rol important în nevoia de afecțiune a copilului. După cum au arătat mai multe studii, dezvoltarea intelectuală a unui copil este foarte strâns legată de dezvoltarea sa emoțională și de climatul mediului său: aceasta este baza inteligenței sale. Simțindu-se inclus într-o relație liniștitoare, el va găsi încrederea de a porni pentru a descoperi lumea și de a o înțelege. Astfel, interacțiunea timpurie cu un zâmbet face parte din comunicarea preverbală, care este condiția esențială pentru orice formă de învățare pentru copil.

Zâmbetul înnăscut – reflex sau emoție?

Bebelușii se nasc cu dorința de a comunica și de a interacționa cu alți oameni cu mult înainte de a ne oferi darul unui zâmbet conștient. Într-adevăr, prin aspectul și expresiile lor faciale, ne atrag și ne captează atenția. Primul zâmbet al bebelușului, cel real și conștient, este adesea considerat ca primul gest care face din copilul tău o ființă socială deplină. 

Zâmbetul este un comportament înnăscut, nu se învață. Zâmbetele înnăscute fac parte dintr-un mecanism instinctiv de supraviețuire la nou-născut, asigurând siguranța și atașamentul celor apropiați.

Majoritatea psihologilor consideră că în momentul în care zâmbim bebelușului, noi țesem legături esențiale de apropriere. Emoțiile sunt folosite pentru a comunica și pentru a lega oamenii.

Zâmbetul este nu numai comunicativ și autentic, dar transmite un sentiment de bunăstare și face posibilă secreția de endorfine care inundă cortexul cu o euforie caldă și plăcută.

Știai că…

…în momentul în care un nou-născut zâmbește în somn este un zâmbet de bunăstare fizică reflexă?

…zâmbetul social, când bebelușul răspunde cu adevărat zâmbetului tău, apare de obicei în jurul vârstei de 2 luni?

…primul râs ale bebelușului începe pe la 4 luni?

…râsul numit „social” apare abia de la 10-12 luni?

Câteva sfaturi pentru a face copilul să râdă

  • Să-l gâdili ușor.
  • Să-i faci jocuri cu mâna, precum „micuța bestie care se ridică”.
  • Să-i faci fețe de clown și imitații amuzante.
  • Să te ascunzi și să reapari, spunând salut de cinci ori la rând!
  • Să-l săruți scurt pe burtică, de mai multe ori la rând.
  • Să scoți sunete amuzante. Bebelușii adoră cuvinte precum „bum”, „oh, oh”.
  • Să-l iei în brațe și să-l arunci ușor în sus de câteva ori.
  • Să-i sufli ușor pe buric.
  • Să-i arunci câteva picături de apă rece pe picioare.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.