Home / Copil / Tu țipi la copilul tău?

Tu țipi la copilul tău?

O facem cu toții la un moment dat pentru că suntem obosiți, pentru că pierdem controlul asupra unei situații, pentru că ne-am săturat să repetăm, pentru că am vrea să fim auziți de prima dată de către cel mic.

Pe scurt, fiecare dintre noi ne surprindem la un moment dat sau altul făcând asta. Ce se întâmplă dacă nu mai țipăm?

Pentru început, vestea bună este că probabil copilul tău nu este surd! Oh nu! Indiferent de ce te-ai putea gândi, copilul tău te poate auzi așa cum aude și emisiunile lui preferate! Dacă se întâmplă să repeți aceleași lucruri, de cele mai multe ori te simți presat să strigi să fii auzit sau, mai bine zis, să te faci înțeles.

Copilul tău nu este surd, mai degrabă face ceea ce se numește ascultare selectivă. Știi, acel lucru pe care îl faci și tu atunci când nu-ți poți auzi copilul făcând aceleași cereri din nou și din nou? Sau când ești complet epuizat să-i auzi certându-se între ei și mărești volumul la televizor? Nu nega! O facem cu toții într-o zi!

De asemenea, copilul tău cunoaște și practică ascultarea selectivă. Copilul tău alege să nu te audă și îți cunoaște tonul vocii și știe exact la ce nivel de intensitate este cel mai bine să acționeze, altfel va fi pedepsit. Copilul tău este mult mai inteligent decât crezi, este mult mai rapid în a-ți înțelege strategiile decât ți-ai putea imagina! 

Cu cât țipi mai mult, cu atât copilul te poate auzi mai puțin!

Strigătele tale, sunetul vocii tale, tonul acesteia devin un obicei pentru el și nu mai au niciun impact asupra reacțiilor sale. La un moment dat, oprește-te și întreabă-te la cine țipi cu adevărat. Țipetele tale vizează într-adevăr persoana potrivită? Nu ești tu oare prea obosită, te-ai certat cu un coleg de birou, ai probleme financiare sau orice altă situație care te face mai puțin răbdător cu copilul tău?

Țipătul este o sursă excelentă de stres și anxietate pentru copilul tău

Când vorbești cu el țipând, copilul tău nu aude instrucțiunile, singurul lucru pe care îl aude este incapacitatea ta de a gestiona o situație, sentimentul tău de eșec la sarcină și mai ales suferința ta interioară. După cum menționează dr. Robert Puff în cartea „Creșterea copiilor și adolescenților sănătoși”, „atunci când copilul tău este mic, tu reprezinți întreaga lume pentru el, așa că atunci când ești furios și țipi, aceea este lumea lor”.

Iată câteva sfaturi care te vor ghida și îți vor oferi o mână de ajutor în eforturile tale.

Identifică-ți întotdeauna clar așteptările

Copilul tău cere doar instrucțiuni clare. Identificarea exactă a așteptărilor asigură o colaborare mai bună din partea copilului. Nu-i da doar o comandă, altfel s-ar putea să trebuiască să te repeți și să ajungi să strigi. În schimb, dă-i o directivă cu o explicație scurtă și clară. De exemplu, în loc să-ți imaginezi că, atunci când copilul tău a terminat de jucat, va lua inițiativa de a-și aduna jucăriile, explică-i clar la ce te aștepți de la el. Explică-i că îți dorești să-și adune jucăriile pe măsură ce se joacă, astfel încât toată casa să nu se transforme într-un câmp de luptă și că, dacă o va face, o să fii foarte mândră de el.

Explică-i clar deciziile copilului tău cu cuvinte scurte și simple

Dacă vrei ca copilul să înțeleagă de ce iei o decizie sau alta are nevoie de informații specifice. Copilul tău este foarte inteligent și știe să înțeleagă ceea ce îi explici, dar, pe de altă parte, el nu știe încă pericolul, motiv pentru care îl deranjează un NU fără explicații. De exemplu, dacă îi spui copilului tău „Nu pleca pe stradă cu bicicleta”, acesta nu va înțelege de ce îi dai această instrucțiune. Pe de altă parte, dacă îi explici clar „nu ieși pe stradă cu bicicleta, deoarece trec multe mașini  și ai putea fi lovit” îi va permite să înțeleagă pe deplin mesajul, deoarece, identificând pericolul, va înțelege.

Rămâi întotdeauna consecvent și realist în intervențiile și solicitările tale

Este esențial să fii constant în relațiile cu copilul tău, altfel el se va simți complet pierdut. Pierdut cum ai fi tu pe drum, de exemplu, dacă instrucțiunile de conducere se schimbă în fiecare zi! De asemenea, este extrem de important ca tu și partenerul tău să vă deplasați în aceeași direcție atunci când vine vorba de comunicare și intervenții în jurul vieții copilului vostru.

Încurajează-ți copilul atunci când face lucruri bune

Copiii sunt fericiți când simt mândria părinților lor. Sunt hotărâți să continue când încurajăm lucrurile lor bune. Nu ezita să-ți feliciți copilul atunci când își adună singur jucăriile, când își pune cizmele în pantofar, când ajunge sau când se duce să se spele pe dinți fără ca tu să trebuiască să-l trimiți! Pentru a crește, copilul tău are nevoie de tine, de dragostea ta, de aprobarea ta, dar mai presus de toate să simtă că ești mândră de el, că îi înțelegi nevoile și că îi ei în considerare solicitările!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.