Home / Viata de familie / Ingredientul lunii / Totul despre vinete

Totul despre vinete

Vinetele sunt foarte prezente în aproape toate bucătăriile lumii, dar mai ales în cea mediteraneană și din ele se pot prepara multe feluri de mâncare, cel mai adesea sărate. Legume de vară prin excelență, vinetele se culeg din iunie până în septembrie. Vinetele nu se mănâncă crude, numai gătite, dar trebuie să ai grijă cum le gătești, deoarece pot fi grase din cauza absorbției ridicate. Descoperă în rândurile care urmează de unde provin aceste legume, calitățile sale pentru sănătate, dar și idei de cum să le gătești.

Ce sunt vinetele?

Vânăta aparține familiei Solinaceae (aceeași familie ca și a cartofului) și este crescută pentru fructul ei violet sau alb. A fost cultivată în țările din Asia acum 4.000 de ani, dar  se pare că a fost cunoscută de către lumea occidentală acum nu mai mult de aproximativ 1.500 de ani.

La început, avea o reputație proastă, deoarece se spunea că te va îmbolnăvi. Regele Ludovic al XIV-lea, sedus de culoarea sa violetă intensă, i-a cerut grădinarului său o crească. Cu toate acestea, abia în secolul al XIX-lea a fost folosită la prepararea mâncărurilor. De atunci, multe soiuri cu forme și culori diferite (rotunde, alungite, sferice, foarte alungite, purpuriu închis aproape negru, alb, galben, verde) au apărut datorită încrucișărilor, pentru ca vinetele să fie mult mai puțin amare decât cele de început.

Atuurile pentru sănătate

Această legumă are un conținut foarte redus de calorii (24 kcal./100 g), este foarte bogată în fibre solubile, ceea ce contribuie la o sănătate intestinală bună. Având puține calorii și fiind foarte sățioasă, este foarte indicată în lupta cu kilogramele. De asemenea, conține o cantitate semnificativă de minerale, precum potasiu, mangan, cupru și seleniu, și vitamine, în special din grupa B.  Are proprietăți antioxidante remarcabile, în special datorită antocianinelor, care îi dau și culoarea caracteristică, și vitamina C. Aceste proprietăți îi dau virtuți împotriva cancerului.

Cum păstrezi vinetele?

Vinetele pot fi păstrate proaspete timp de o săptămână în sertarul frigiderului. De asemenea, le poți conserva sub formă de zacuscă, le poți pune coapte la congelator.

Cum gătești vinetele?

Vinetele sunt ca o „pompă de ulei”. Pentru a evita acest lucru, iată două trucuri:

– scufunzi vinetele tăiate în apă clocotită pentru câteva minute, apoi le ștergi cu prosoape absorbante și le prăjești.

– le presari cu sare și le lași timp de o oră într-o strecurătoare, după care le ungi cu ulei și le rumenești într-o tigaie sau în cuptor.

Există multe moduri să gătești vinetele. Merg foarte bine în combinație cu brânză, carne și cu alte legume…

Când mergi la piață, ai grijă ce vinete alegi. Coaja trebuie să fie strălucitoare și netedă la atingere.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.