Home / Copil / Totul despre flora intestinală

Totul despre flora intestinală

De flora intestinală depinde sănătatea și imunitatea copiilor noștri. Dezechilibrarea ei poate duce la afecțiuni repetate. Să aflăm care este rolul ei, cum o protejăm și ce alimentație trebuie să le oferim copiilor noștri.

Supranumită și „al doilea creier” al organismului nostru, flora intestinală este de fapt un ecosistem de peste 1.000 de bacterii în care fiecare are locul și rolul ei. Ea reprezintă o adevărată frontieră între mediul exterior și organismul propriu-zis, apărându-l de bacterii, viruși, substanțe toxice și alergene.  Se activează din primele zile de viață, dar eficiența ei depinde în mare parte de alimentația și mediul pe care le oferim copiilor noștri.

Totul începe la naștere…

Înainte de a se naște bebe, intestinul acestuia este steril și nu conține nicio bacterie. În timpul nașterii naturale, flora intestinală se activează și achiziționează de la mamă primele bacterii.  Aceste bacterii ”materne” contribuie la conversia primului aliment- laptele- în nutrienți și în energie. Apoi în primele săptămâni de viață, flora intestinală a bebelușului devine mai compleză sub influența mediului înconjurător și a bacteriilor transmise de mamă prin laptele matern. Bebelușii alăptați au o floră intestinală mai bogată și mai rezistentă decât cea a celor alăptați la biberon.

…și se dezvoltă cu începutul diversificării

După moștenirea genetică, alimentația este al doilea factor care influențează dezvoltarea florei intestinale, de aceea este foarte important să le oferim copiilor încă din primul an de viață un meniu sănătos, care să stimuleze dezvoltarea bacteriană din intestin. Bacteriile din intestin participă la buna funcționare a întregului organism. Ele ajută șa digerarea anumitor alimente, protejează organismul de acțiunea factorilor patogeni și educă sistemul imunitar. O floră bogată și diversă este garanția unui corp sănătos.

Supraveghează acțiunea factorilor patogeni

Bacteriile din intestin împiedică instalarea în organism a factorilor patogeni. Bebeluși născuți prin cezariană sunt ”ținta” a numeroase infecții în primele săptămâni de viață deoarece flora lor intestinală s-a activat la câteva zile de la naștere și a dat timp germenilor să se instaleze în organism. În ceea ce privește antibioticele, mai ales în primii trei ani de viață, nu numai că distrug flora intestinală, dar și o sensibilizează pentru restul vieții. Astfel, pe măsură ce va crește copilul tău va căpăta o rezistență la antibiotice și o mare sensibilitate la factorii patogeni. O combinație cum nu se poate mai rea!

Susține sistemul imunitar

Cercetătorii susțin că un bebeluș cu cât este crescut într-un mediu mai steril, cu atât va avea un sistem imunitar mai slab.  În primul an de viață mediul înconjurător și alimentația trebuie să-i ofere florei intestinale acele bacterii  de care are nevoie pentru a susține sistemul imunitar. Peste 70% din funcția sistemului imunitar este asigurată de flora intestinală. Un dezechilibru la nivelul ei poate provoca, în afară de infecțiile sezoniere și boli autoimune ca intoleranțele și alergiile alimentare, precum dermatita atopică.

Influențează buna funcționare a creierului

Așa cum spuneam la început flora intestinală  esta considerată ”al doilea creier” al organismului nostru deoarece conține 100 de milioane de neuroni, secretă 20 de neurotransmițători (serotonină, dopamină etc.), produce între 70 % și 85 % din celulele imunitare ale organismului. Creierul și flora intestinală comunică și ”dictează” starea de sănătate a corpului nostru. Dacă copilul tău începe școala sau intră în colectivitate, va trece prin stări de anxietate și de stres. Hormonii de stres (cortizol) eliberați în această perioadă vor produce un dezechilibrul la nivelul florei intestinale și, prin urmare, o scădere a vigilenței sistemului imunitar. De aici frecvente infecții respiratorii și nu numai la intrarea într-o nouă colectivitate. Ce e de făcut? Cercetătorii au constatat că, oferindu-le celor mici 2 iaurturi cu probiotice pe zi în această perioadă, flora intestinală își va păstra echilibrul și va diminua semnificativ activitatea hormonilor de stres.

Cât de importantă este alimentația?

Așa cum spuneam la început, unul din factorii majori ai stării noastre de sănătate ca adulți depinde de alimentația din primii ani de viață, pentru că aceasta influențează fundamental construirea florei intestinală. Există trei categorii de alimente esențiale pentru sănătatea florei:

Legumele și fructele: conțin minerale, vitamine, oligoelemente și fibre care stimulează activitatea unor bacterii specializate din intestin. Unele dintre ele, ca banana, andivele, sparanghelul, ceapa, prazul conțin și prebiotice și fibre specializate care stimulează activitatea bacteriană din intestin, de aceea trebuie să le includem săptămânal, în primul an de viață, în alimentația bebelușului.

Cerealele integrale: e bine să le oferi celor mici cereale integrale, al căror bob nu a fost decorticat de învelișul lor, deoarece aceasta conține cea mai mare cantitate de micronutrienți. Le macini și le fierbi cu lapte, apoi le oferi copiilor. Cantitatea mare de fibre și de minerale din aceste alimente au un rol esențial în sănătatea florei intestinale.

Iaurturi cu probiotice: au rolul de a menține echilibrul florei intestinale și de a stimula activitatea bacteriilor bune. Dacă puiul tău a urmat un tratament cu antibiotice sau  a făcut o tixinfecție alimentară care a afectat echilibrul florei, atunci oferă-i de 2-3 ori pe zi un iaurt cu probiotice. Aceste bacterii (probioticele) pot fi regăsite și pâinea frământată cu drojdie, murăturile și varza în saramură, chefir și măsline.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.