Home / Copil / Alimentatie / Topul fructelor proaspete cu cele mai mici calorii

Topul fructelor proaspete cu cele mai mici calorii

Dacă toate fructele sunt bune pentru sănătate, datorită bogăției lor în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, nu este întotdeauna ușor să alegi fructele mai puțin calorice. Fiecare fruct conține propriile sale calități nutritive, motiv pentru care este important să-și variezi consumul de fructe, alegându-le întotdeauna pe cele de sezon, pentru a profita din plin de beneficiile lor pentru sănătate. Dar deoarece nu toate fructele sunt egale în ceea ce privește aportul caloric, iată fructele cu cele mai puține calorii:

Pepenele verde: 30 kcal./100 g

Compus din 92% apă, pepenele verde este unul dintre cele mai puțin calorice fructe, deși uneori este foarte dulce. Este bogat în magneziu, cupru, vitaminele A, B5 și B6. Dacă este tăiat, asigură-te că îl consumi în cel mult 4 zile, pentru a te bucura de beneficiile licopenului, antioxidantul prezent și în tomate.

Căpșunele: 33 kcal./100 g

Bogate în compuși fenolici, căpșunele sunt fructe antioxidante foarte puternice, cu efect protector împotriva cancerului. Capacitatea antioxidantă a căpșunelor este, de asemenea, foarte interesantă atunci când este consumată sub formă de gem. Alege să consumi la micul-dejun gem de calitate, de preferință 100% fructe!

Coacăzele: 33 kcal./100 g

Coacăzele un fructe care conțin o cantitate mare de potasiu, anti-oxidanți și vitamina C. De asemenea, sunt bogate în pectină, o fibră care are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea nivelului de colesterol din sânge și a glicemiei.

Zmeura: 35 kcal./100 g

Bogată în vitamina C, zmeura are o putere antioxidantă foarte mare. Pe de altă parte, pentru a te bucura de beneficiile ei, trebuie să o consumi proaspătă, deoarece dacă o congelezi își pierde din vitamine și antioxidanți.

Grapefruitul: 35 kcal./100 g

Grapefruitul este un fruct care conține o cantitate mare de vitamina C și antioxidanți cu multiple beneficii pentru sănătate. Pentru a profita la maximum de proprietățile antioxidante ale acestui fruct, alege grapefruitul roz și roșu!

Piersica și nectarina: 38 kcal./100 g

Fructe de vară prin excelență, piersica și nectarina sunt bogate în zahăr (dar nu neapărat calorice) dacă sunt culese la maturitate. De asemenea, sunt bogate în vitamine, fibre și antioxidanți care se găsesc mai mult în coajă. Așadar, consumă piersicile și nectarinele întregi, cu coajă,  după ce le-ai spălat bine.

Portocala: 40 kcal./100 g

Portocala este cunoscută pentru conținutul său excepțional de vitamina C. Cel mai bine este să mănânci portocala proaspătă sau sub formă de suc pregătit în casă. Dar dacă optezi pentru un suc de fructe din comerț (suc 100%, fără zaharuri adăugate), consumă-l cu 3 până la 4 săptămâni înainte de data de expirare înscrisă pe ambalaj pentru a beneficia de virtuțile sale.

Caisa: 44 kcal./100 g

Bogată în fibre, antioxidanți și vitamina A, caisa merită consumată împreună cu o grăsime bună! Într-adevăr, carotenoizii, inclusiv beta-carotenul care îi conferă culoarea portocalie, sunt mai bine absorbiți în organism atunci când se consumă cu o cantitate mică de lipide în același timp. Exemplu: când mănânci caise, poți să le combini cu puține fructe oleaginoase (migdale, nuci, alune etc.).

Pruna: 44 kcal./100 g

Apa conținută de prune, 82,5%, este încărcată cu minerale și oligoelemente, inclusiv potasiu, fier și magneziu. Proaspătă sau sub formă de  suc, pruna este întotdeauna bogată în antioxidanți și vitamine, în special din grupa B.

Mandarina: 45 kcal./100 g

Mandarina este o sursă excelentă de vitamina C. Iarna este, prin excelență, fructul antioboseală! Ușor de dus în geantă, poate fi consumată oricând, la sfârșitul unei mese sau chiar la o gustare. Vei beneficia prin consumul ei de multă vitamina C, dar și Vitamina A și antioxidanți.

Ananasul: 50 kcal./100 g

Fruct tropical prin excelență, ananasul este prezent pe rafturile supermarketurilor tot timpul anului. Foarte bogat în mangan, conține în special bromelină, un amestec de proteine, care facilitează digestia și are multe acțiuni benefice asupra circulației sângelui.

Mărul: 50 kcal./100 g

Mărul este o sursă bună de antioxidanți și fibre alimentare. Cu toate acestea, cantitatea de antioxidanți și conținutul său de vitamine și minerale variază în funcție de soi, maturitate și tratament (păstrare, gătit). Merele roșii sunt în general mai bogate în antioxidanți decât celelalte. Nu le curăța de coajă când le consumi deoarece în ea se găsesc multe vitamine.

Para: 50 kcal./100 g

Bogată în fibre, para are și un conținut foarte interesant de vitamine și antioxidanți. Este de preferat să o consumi proaspătă și, dacă este posibil, organică.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.