Home / Copil / Și copiii au migrenă?

Și copiii au migrenă?

shutterstock_184667624

Trebuie să ştii că migrena copilului nu se manifestă ca la adulți. Atât timp cât micuţul nu poate să spună ce-l doare, soluţia salvatoare este şi mai greu de găsit.

 De ce apare?

Se întâmplă uneori ca micuțul tău să lase joaca palid, cu ochii încercănaţi. Cei mai mărişori spun că simt o durere la ambele tâmple, iar crizele durează mai puţin de o oră.  Leacul cel mai bun este somnul. Migrena adultului este resimţită unilateral, nu la ambele tâmple şi are o durată mai mare. Mari sau mici, cei care suferă de migrenă au totuşi ceva în comun: durerea pulsatilă, ca un lanţ de impulsuri venite din interiorul capului. Durerea este agravată de efort, zgomot sau lumină şi este uneori însoţită de greaţă, vărsături, dureri abdominale şi chiar vertij.

 Este provocată de factori psihologici?

Migrena nu este o maladie psihologică. Dacă ai un copil emotiv sau timid, anxios sau sensibil, care se plânge des de dureri de cap, trebuie să ştii că trăirile copilului nu sunt decât factorii declanşatori. În realitate, migrena este o boală cu istorie de familie. În 90-95% dintre cazuri, există antecedente în familie. Ce faci totuşi când durerea este foarte intensă? Ultimele studii demonstrează că un medicament foarte util poate fi ibuprofenul, cu excepţia cazurilor în care micuţul are febră sau este bolnav de varicelă. Condiţia este să-l administrezi chiar de la începutul durerii. Atenţie! Copiilor sub 30 de kg, adică celor mai mici de 8 ani, nu li se dau niciodată medicamente pe bază de morfină, codeină, tramadol. Sunt ineficiente şi dau dependenţă.

Odihna, cel mai bun leac

Dacă îi faci copilului tău un program de odihnă riguros, migrena poate fi prevenită. Joaca până la ore târzii, oboseala şi emoţiile prea puternice, neliniştea, frica de întuneric, pedepsele pot declanşa migrene. Oricât ţi s-ar părea de imposibil, chiar vizionarea unui film de acţiune mult prea tensionat pentru un copil de 5-6 ani sau prea multe ore petrecute în faţa computerului pot declanşa o migrenă. Aşa că, cel mai bun lucru este măsura în toate. Masaj pe frunte şi pe cap, repausul într-o cameră liniştită, cu draperiile trase, şi un somn bun fac minuni.

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.