Home / Copil / Sforăitul la copii

Sforăitul la copii

Copilul tău a devenit un mic “motoraș” care face zgomot când doarme? La început te amuzi puțin, dar trebuie să ai grijă deoarece sforăitul poate ascunde o tulburare respiratorie. Sforăitul frecvent și puternic poate fi un simptom al apneei de somn. Dar nu te alarma: doar 2% dintre copiii care sforăie au apnee în somn. Dar să aruncăm mai întâi o privire la originile și cauzele sforăitului.

Ce este sforăitul?

Sforăitul apare atunci când mușchii din spatele gâtului se relaxează în timpul somnului, ceea ce determină micșorarea căilor respiratorii. Aerul care circulă în acest pasaj îngust vibrează palatul moale și uvula (omulețul), cele mai mobile structuri aflate în gură, de unde și sunetul sforăitului.

Dar de ce nu sforăim toți, deoarece relaxarea musculară în gât are loc la toate persoanele? Anumiți factori predispun la trecerea redusă a aerului la plămâni.

Cauzele sforăitului

 • Reducerea crescută a tonusului muscular după consumul de alcool sau sedative.
 • Uvula (omulețul) sau palatul moale sunt mai lungi.
 • Blocarea pasajelor nazale cauzată de polipi (tumori benigne care se lipesc de membranele mucoase), un sept deviat, alergii sau răceală.
 • Un exces de greutate, care face țesutul gâtului mai flasc și, prin urmare, mai greoi pentru respirație.
 • Țesuturi umflate din cauza fumatului.
 • Hipotiroidism.

Apneea de somn

Între 0,7% și 10,3% dintre copii suferă de tulburări ale respirației somnului. Multe dintre aceste probleme trec neobservate și rămân nerezolvate. Apneea de somn este una dintre problemele de respirație care trebuie luate în serios.

Când căile respiratorii sunt complet obstrucționate, aerul nu circulă și respirația este întreruptă pentru scurt timp de mai multe ori în timpul nopții. Sforăitul se oprește apoi pentru perioade scurte. 

Apneea de somn apare sub trei forme, dar apneea obstructivă de somn este cea mai frecventă; apare atunci când căile respiratorii prea înguste blochează trecerea aerului. Se estimează că 40% dintre copiii care sforăie pot prezenta simptome de apnee obstructivă în somn (OSA).

Copilul tău poate avea apnee în somn sau o altă tulburare de somn dacă are una sau mai multe dintre următoarele simptome:

 • Sforăie.
 • Se oprește respirația când doarme (chiar și o pauză pe oră este considerată anormală).
 • Pare deosebit de obosit în timpul zilei, chiar și după o noapte plină de somn.
 • Are probleme la școală.

Dacă observi una sau mai multe simptome, trebuie să consulți un medic, care să-ți dea o recomandare către un specialist în somn.

În plus, apneea de somn este frecventă la adulții obezi sau supraponderali, în special la bărbați.

Tratamente (sforăit și apnee)

Nu este necesar să încerci să oprești sforăitul copilului dacă nu sunt semne că acesta are apnee în somn și dacă nu deranjează somnul altor membri ai familiei.

Pentru sforăitori, adulți și copii, ale căror dificultăți de respirație reprezintă o amenințare pentru sănătate, există diferite tipuri de tratament. Iată care sunt acestea:

 • Proteza dentară anti-sforăit: este un dispozitiv care menține maxilarul interior și limba înainte. Proteza seamănă cu gura boxerilor și mărește diametrul căilor respiratorii pentru a facilita trecerea aerului.
 • Dilatatorul nazal extern: acesta este un dispozitiv mic care lărgește nările și astfel îmbunătățește intrarea aerului. Nu tratează apneea de somn, dar reduce sforăitul cu aproximativ 20%
 • Somnoplastia: medicul introduce un mic electrod în palatul moale pentru a îndepărta o parte din țesut. Această operație ajunge să întărească palatul. Prin urmare, există mai puțin țesut care vibrează și sforăitul scade.
 • Amigdalectomia: când sforăitul este cauzat de umflarea amigdalelor, acestea pot fi îndepărtate.
 • Purtarea unei măști de respirație în timpul somnului: aceasta este conectată la o mașină mică care împinge continuu aerul în nas și gât. Potrivit medicilor, acesta este tratamentul care a fost până acum cel mai eficient.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.