Home / Bebelus / Alimentatie / Sfaturi la început de diversificare

Sfaturi la început de diversificare

Bebelușul tău dă semne că este pregătit pentru introducerea alimentelor solide? Atunci e timpul să-ți însușești noi metodologii de hrănire a copilului, astfel încât mesele să fie plăcute și ușoare pentru amândoi. Sfat: aprovizionează-te cu răbdare și umor!

La masă se vorbește!

Nu sunteți la grădiniță, așa că bucurați-vă din plin de conversație în timpul mesei. Ideal este să vă așezați la masă când bebe este înfometat, dar suficeient de odihnit pentru interacțiune. Povestește-i celui mic despre alimentul pe care urmează să-l mănânce și despre procesul mâncatului. Astfel, îi vei capta atenția și îl vei învăța să asocieze cuvintele cu noile realități din viața sa. În timp ce-i ceri să-și deschidă gura pentru a primi o linguriță de mâncare, deschide-o și tu pe a ta, sigur te va imita.

Mâncărurile combinate – în aștepatare!

În primele luni ale diversificării, oferă-i copilului câte un singur aliment nou la câteva zile. De regulă, în cursul unei săptămâni se introduc două, maximum trei alimente noi.  În acest fel, îți poți da seama la ce aliment este alergic, dar și care este gustul care îl atrage mai mult. Când observi că mâncarea cu o singură componentă este bine tolerată, îi poți pregăti micuțului o masă din două componente, apoi din trei componete, etc.

Meniu variat, pentru un bebe răsfățat!

Nu te speria dacă ieri a mâncat cu poftă din măr și astăzi îl refuză. E posibil să se fi plictisit. Propune-i o pară! Așadar, oferă-i bebelușului mâncăruri noi și variate, alternează-le. Fii inventivă și perseverentă. Atunci când el se strâmbă la un aliment nou, tu continuă să i-l prezinți la un interval de câteva zile, preparându-l în forme diferite. Există multe șanse să-l accepte și chiar să-i placă. 

Joacă-ți rolul de… gurmand!

Dacă micuțul tău e reticent în a încerca noi gusturi și texturi, oferă-i un spectacol cu tine, în rolul principal. Mănâncă cu poftă în fața lui (sau… cel puțin, prefă-te)! Important e să ai în farfurie mâncare de bebeluș și să exclami cât de delicoasă și nemaipomenită este aceasta. Aptitudinea micuțului de a imita, îl va determina să procedeze în același fel, iar în scurt timp va învăța să se bucure de masă.

Când nu vrea, nu-l forța!

Ține buzele strânse? Își închide strâns gurița? Întoarce ferm capul atunci când te apropii de el cu lingurița? Gata! Pur și simplu, strângi masa și shimbi programul: joacă, somn sau plimbare. Niciodată nu-l hrăni cu forța! Respectă-i apetitul și gustul! Doar așa îți poți ajuta bebelușul să-și dezvolte o aditudine sănătoasă față de mâncare. Și încă ceva: stomăcelul sugarului are dimensiunea propriului pumn, e posibil ca uneori să-i fie suficient doar câteva lingurițe.

Cina… cu modestie!

Mesele copioase înainte de somn nu-l vor face pe bebe să doarmă neîntrerupt toată noapte. Din contră. Vă puteți ”trezi” cu anumite dezechilibre la nivelul sistemului digestiv și, implicit, cu risc de obezitate. Evită mâncărurile solide înainte de culcare și… nu uita, în această etapă, laptele continuă să fie cea mai importantă hrană, indiferent dacă e de mamă sau praf.

Evident că poate să mănânce singur, încurajează-l!

Nu-ți subestima puiul. Dacă micuțul explorator stă în funduleț și reușeste să apuce cu mânuțele diverse obiecte, înseamnă că se va descurca și cu mâncatul… de unul singur. Ei bine, așteaptă-te să nu nimerească gura din prima, ba chiar să se murdărească mai mult decât să se hrănească. Rămâi zen și continuă să-l încurajezi să mănânce singur, oferindu-i, în prima fază, bucățele de fructe sau legume zdrobite, iar mai târziu bucățele întregi. Îți vei mulțumi mai târziu.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.