Home / Copil / Semne ale deficiențelor nutriționale

Semne ale deficiențelor nutriționale

Ca părinți, noi facem tot ce putem pentru a le oferi copiilor noștri o alimentație sănătoasă, însă uneori, în ciuda eforturilor noastre, ei pot suferi, fără să știm de deficiențe nutriționale.

Un  ten palid buzele crăpate, răcelile frecvente, hiperactivitatea și chiar și obezitatea pot fi simptomele unor carențe alimentare de care suferă copilul nostru și care netratate la timp pot duce la boli grave. Iată care sunt acele semne care-ți arată că e timpul să ajungi la un medic pediatru:

Hiperactivitatea – disfuncție a florei intestinale

Hiperactivitate este legată de capacitatea de a procesa informații creierul și să rămână calm, în același timp. Copiii cu hiperactivitate tind să aibă o floră bacteriană săracă și o digestie dificilă, lucru care duce la absorbția defectuoasă a substanțelor nutritive. Practic, flora lui absoarbe foarte repede și într-o cantitate mai mare zahărul și substanțele chimice ca aditivii, conservanții și coloranții, și mult mai puține vitamine și minerale. Iată și cauza multor deficiențe nutriționale în cazul copiilor hiperactivi. Experții au descoperit că introducerea în meniu a iaurturilor cu probiotice, a fructelor și legumelor și excluderea dulciurilor, reechilibrează flora intestinală ducând la absorbția corectă a substanțelor nutritive.

Întârzierea dentiției – deficit de calciu

Dacă puiul are peste un an și nu i-a apărut nici un dinte,  nu i s-a închis fontanela , transpiră excesivă, o dezvoltare deficitară a scheletului osos (are sternul în carenă- este înfundat), atunci vorbim de o deficiență de calciu. Spre deosebire de alte substanțe nutritive care pot fi furnizate organismului de-a lungul vieții este esențial ca în primii ani de viață copilul să aibă un meniu bogat în calciu pentru a i se forma un schelet osos și mușchi puternici. Dacă deficiența de calciu este descoperită mai târziu, după 6- 7 ani, mai greu poți să corectezi efectele ei negative: schelet osos fragil, mușchi slăbiți, dentiție deficitară. Așa că ia din timp măsuri și mergi la medic de la primele semne. Include încă din primul an de viață lactate cu procent de grăsime integral și dă-i copilului tău un supliment de calciu cu vitamina D pentru o mai bună absorbție.

Infecțiile frecvente- deficiență de fier

În ultimul timp copilul tău se simte obosit, nu are poftă de mâncare, este palid la față (mai alez buzele) și se îmbolnăvește foarte ușor (răceli, enterocolite, infecții în gât)? Atunci vorbim de deficiența de fier sau anemia feriprivă, o carență frecvent întâlnită foarte des în cazul copiilor care au fost alăptați exclusiv până la 12 luni, care au fost hrăniți cu lapte de vacă de la 6 luni, care au avut un meniu sărac în lapte și carne din momentul diversificării. Medicul pediatru va recomanda după analizele medicale un tratament cu supliment de fier și un meniu bogat în alimente care conțin fier (carne, pește, ficat).

Obezitatea – multiple carențe

Această afecțiune care înregistrează o creștere alarmantă în rândul copiilor și este strâns legată de o nutriție deficitară, bazată pe alimente hipercalorice, dar cu valori nutriționale foarte mici. De aici se remarcă la copilul obez o mulțime de carențe: de fier, de calciu, de vitamina D, de cele din grupul B etc. Deoarece alimente pe care le mănâncă sunt foarte sărace în nutrienți, un copil obez se simte mereu înfometat, obosit și lipsit de energie. Pentru a compensa aceste simptome, va mânca mai multe alimente procesate și iată cum viața lui devine un cerc vicios al alimentației nesănătoasă care duce la apariția deficiențelor nutriționale, care-l determină să mănânce mai mult și mai nesănătos pentru a compensa lipsa nutrienților. Ce e de făcut? Schimbarea completă a alimentației, limitarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor și includerea în meniu a lactatelor simple (iaurt, sana, chefir, brânză slabă), a peștelui, legumelor, fructelor și cerealelor integrale.

Depresia și anxietatea – lipsă de Omega 3

Recentele studii arată că un copil care nu consumă săptămânal pește oceanic, nuci și ulei de măsline sunt anxioși, obosiți, nemotivați și depresivi. Dacă identifici aceste simptome în comportomentul copilului tău, înseamnă cu are un deficit de Omega 3. Acesta este un amino-acid esențial, responsabil de bun dispoziție, de rezistența sistemului nostru imunitar și de o bună funcționare a funcțiilor cognitive. Deci iată câteva motive să incluzi în meniul copilului tău pește gras oceanic (somon, macrou, sardine), semințe de in, unt, precum și oleaginoase (nuci, migdale, caju).

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.