Home / Viata de familie / Relatie / 4 motive să ne bucurăm de Sărbătorile în familie

4 motive să ne bucurăm de Sărbătorile în familie

shutterstock_88311547 (2)

De câte ori scriem felicitări de Crăciun, mesajul se referă aproape întotdeauna la sărbătorirea zilelor sfinte alături de cei dragi. De ce ne dorim atât de mult să ne reunim familia lângă brad? Pentru cele mai multe familii Crăciunul începe însă ceva mai devreme, cu pregătirile. Fiecare membru al familiei are responsabilităţi  legate de curăţenie, brad, cozonaci, cadouri. Noaptea de Ajun îşi are tipicurile ei, iar masa îşi are un loc precis: în sufragerie, decorată şi îmbelşugată.

Sărbătorile, prilej de împăcare

Sărbătorile, cu Moş Nicolae şi Moş Crăciun, cu sfinţi şi noaptea de Anul Nou, îşi au rostul lor în atmosfera de familie. În aceste zile pace cu familia, îţi regăseşti bucuria de reîntîlnirii cu fraţii, părinţii şi celelalte rude. Şi este bine să-ţi înveţi copiii să preţuiască tradiţiile bisericii, ale poporului din care fac parte, dar şi ale clanului în care s-au născut. Chiar dacă familia voastră este foarte restrânsă , acesta este prilejul cel mai nimerit pentru a crea un univers magic, de pus în galeria de aur a amintirilor. Fetele gătesc împreună cu mamele, nurorile îşi petrec mai mult timp cu soacrele, specialiste în cozonaci, sarmale şi alte delicatese. Iar părinţii îşi dedică mai mult, copiilor, fac cumpărături şi multe alte lucruri pentru care nu au timp în restul anului. E adevărat că trăim vremuri prea complicate ca să reuşim întotdeauna să ne liniştim de Sărbători, dar merită efortul.

Curăţenie generală!

Nu uita, dacă eşti foarte ocupată, că s-au inventat cozonacul de cofetărie, cumpărăturile on-line şi cateringul, setul de tacâmuri din plastic, faţa de masă din hârtie etc. Şi ajutorul celorlalţi membrii ai familiei este binecunoscut: soţul poate da cu aspiratorul, copiii pot face ordine, în timp ce tu desăvârşeşti curăţenia generală. Schimbaţi împreună aşternuturile, ordonaţi, curăţaţi, împodobiţi bradul. Dacă cineva n-a făcut totul la superlativ, nu critica, vino cu sugestii. Pune-i pe cei mici să scuture jucăriile de pluş pentru că se simt importanţi şi utili.

Bunici, părinţi, pitici: zâmbiţi!

Crăciunul dă ocazia să reuneşti clanul. De aceea, sunt bune vizitele la bunici, mătuşi şi unchi. Sau invitaţiile făcute bunicilor de a veni la voi. Nu pleca la munte doar cu soţul şi copiii, nu-i lipsi pe bunici de bucuria de a pune în sacul Moşului darurile lor şi de a fi prezenţi atunci când copiii descoperă surprizele. Alege perioada plecării înainte sau după Crăciun. Eşalonează mesele festive în aşa fel încât să treceţi pe la ambele perechi de bunici, dacă vreţi şi voi să păstraţi tradiţia. Munca nu va fi mai multă, fiindcă vor veni cu bunătăţi, ca să le pună lângă cele pregătite de tine.

Câte bordeie, atâtea obiceiuri

Pe lângă tradiţiile moştenit de la părinţi, Sărbătorile îţi vor da prilejul unic de a-ţi compune propriile tradiţii de familie. Poţi să întocmeşti un repertoriu de colinde pentru familia ta, să stabileşti o anumită zi în care se împodobeşte bradul şi câte şi msi câte. Poţi să alegi prăjitura casei, fie un tort special, fie o negresă cu multă ciocolată, poate chiar şi o tartă simplă cu portocale. Totul e s-o faci împreună cu ai tăi, s-o mănânci împreună cu ei. Masa o s-o aşezi împreună cu copiii, decoraţiunile  vor fi lucrate sau cumpărate împreună. Toate aceste obiceiuri dau un sentiment de stabilitate copiilor voştri, pe care îl vor resimţi de-a lungul întregii vieţi.

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.