Home / Bebelus / Alimentatie / Primele cereale? De care și de când!

Primele cereale? De care și de când!

Cerealele se numără printre primele alimente pe care le introducem în alimentația copiilor deoarece au nenumărate atuuri nutriționale. Iată cât de importante sunt și cum le alegi în funcție de fiecare etapă de vârstă.

Diversificarea începe clasic cu alimente de origine vegetală: mai întâi legumele, apoi fructele și abia pe la sfârșit vin și cerealele. Însă cerealele, bogate în glucide complexe, pot fi introduse precoce în meniul copiilor care au o greutate mică.

La ce vârstă le introducem

Ideal ar fi să le introducem la 6 luni, în cazul copiilor care au o greutate normală, dar nu înainte de această vârstă, fără indicația pediatrului. Motivul este legat de riscul aparițiilor alergiilor alimentare încă din acest prim an de viață.

Cât de importante sunt cerealele

Cerealele sunt, de fapt, zaharuri lente. Contrar zaharurilor rapide (zahăr alb, glucoză, zaharoză, ciocolată), digestia lor este mai lentă, ceea ce înseamnă un aport energetic şi nutritiv durabil. În plus, aceste zaharuri lente conţin proteine vegetale care pot să înlocuiască parţial carnea şi peştele. Cerealele sunt sărace în colesterol şi esenţiale pentru tranzitul intestinal şi aparţin unei categorii esenţiale de alimente, prin conţinutul lor de minerale (fier, cupru, crom, magneziu, mangan, fosfor, calciu, zinc), fibre, glucide, proteine, vitamine.

Între 5 și 6 luni – fără gluten

După apetitul și evoluția greutății bebelușului, începi prin a adăuga 1-2 linguri de supă (5-10 g ) de cereale infantile pentru prima etapă de vârstă în biberonul de lapte pentru micul dejun și/sau în cel pentru masa de seară. Acest tip de cereale sunt adaptate intestinului bebelușului, încă imatur: amidonul pe care-l conțin este predigerat, ceea ce evită tulburările digestive ca balonarea și crampele abdominale. Pe bază de orez sau porumb, ele nu conțin gluten, o proteină a cărei consumare timpurie poate provoca fragilizarea intestinului și apariția alergiilor.

Între 7 și 8 luni – cu gluten

La această vârstă bebelușul consumă 1-2 linguri de cereale în biberonul de dimineață și de seară. Trece acum la cerealele pentru a doua etapă de vârstă, care conțin gluten. E important să alegi variantele cu un singur tip de cereale, nu în combinații cu fructe, pentru a-i lăsa timp intestinului să se obișnuiască și să digere glutenul. Pentru început, alege produsele cu mai multe cereale (grâu, orez, ovăz etc) și crește progresiv cantitatea pe care o adaugi în mâncarea celui mic. Dacă alăptezi, amestecă-le cu piureurile de legume sau cu iaurturi..

Între 9 și 12 luni – combinații cu fructe

Bebe consumă deja cereale specifice etapei lui de vârstă la micul dejun și la masa de seară. Acum e momentul să treci la cerealele combinate, simple sau cu fructe, preparate cu lapte infantil sau cu iaurt. Pe măsură ce-i apar dințișorii, poți să-i oferi biscuiți speciali pentru el, cumpărați sau preparași în casă. De asemenea, poți să-i oferi și alte surse de cereale și de alimente de tip cereale: paste speciale pentru ei, hrișcă, quinoa, amaranth. E important să-i oferi doar la două mese din zi o sursă de cereale. Dacă la masa de prânz ai optat pentru paste, atunci scoți cerealele de la micul dejun sau de la masa de seară.

Între 1 și 3 ani – cereale obișnuite

Grație glucidelor complexe pe care le conțin, cerealele pentru bebeluși aduc furnizează energia de care aceștia au nevoie. Adăugate în biberonul pentru micul-dejun, acestea îi satură pe micii pofticioși și-i împiedică să mai ceară de mâncare până la următoarea masă. Pentru bebelușii de peste un an care merg și ale căror nevoi energetice sunt mai mari, cerealele sunt exact alimentele de care au nevoie, deoarece le furnizează substanțele nutritive necesare. După 2 ani poți trece la cereale integrale pe care le mărunțești în blender și le combini cu iaurt și fructe proaspete. E bine să eviți cerealele rafinate speciale pentru copii din comerț, deoarece au un conținut foarte ridicat de zahăr(de 40 de ori mai mult zahăr decât cerealele obișnuite).

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.