Picnic gustos și (mai ales) sănătos - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Viata de familie / Activitati / Picnic gustos și (mai ales) sănătos

Picnic gustos și (mai ales) sănătos

shutterstock_186953393

Cum vine vara, grătarul la iarbă verde devine una dintre cele mai mari bucurii ale familiei. Dar pentru ca această bucurie să rămână întreagă, ai nevoie de un minighid al regulilor de siguranță alimentară, care să împiedice proliferarea bacteriilor periculoase, provocatoare ale unor boli greu de tratat. Iată de ce trebuie să ții cont când mergi la picnic cu copilul.

De la magazin, direct acasă
După ce te-ai aprovizionat pentru o ieșire la iarbă verde, primul lucru de făcut este să te duci direct… acasă. Când cumperi produse care trebuie ținute la rece, cum sunt cărnurile, drumul până acasă este mai mult decât necesar. Acolo, ai posibilitatea să separi diversele tipuri de carne, să le speli, să le tranșezi, să le pui în pachete, în funcție de ce intenționezi să prepari. Toate aceste măsuri te ajută să previi contaminarea celorlalte alimente cu zeama cărnurilor. Din această cauză, cărnurile trebuie ambalate și puse într-o sacoșă separată de alte mâncăruri. Pasul doi este să le pui pe toate într-o geantă sau într-o cutie frigorifică, pentru a le menține la temperatură scăzută cel puțin până ajungi la destinație.

 La destinație: atenție la igienă

La destinația aleasă pentru picnic, n-ai scăpat de grija față de siguranța alimentelor, chiar dacă ai urmat pașii pregătitori. Fără o cutie frigorifică performantă, trebuie să treci imediat să faci focul pentru grătar și să prepari cărnurile. Altfel, fiecare oră care trece, le transformă într-o bombă cu micoorganisme nocive. Manevrarea alimentelor presupune o igienă perfectă a ustensilelor, a recipientelor și a mâinilor.

Marinarea
Marinarea cărnii (adică păstrarea ei într-un sos acid, înainte de a fi pusă pe grătar) aduce un plus de gust și de arome. Dacă vrei să faci acest lucru pentru o duminică la iarbă verde, lucrurile încep tot acasă: faci sosul și ții carnea marinată la frigider, până pleci la picnic. Puiul și carnea pentru frigărui poate fi ținută în marinată timp de două zile. Bucățile de vită, vițel, porc pot fi ținute și mai mult, pentru că se marinează mai greu. Carnea se transportă fără sos, pentru că acesta se poate altera de la căldură.

Transportul
Când transporți mâncare spre o destinație în aer liber, trebuie s-o menții la temperatură cât mai scăzută. Aceasta înseamnă s-o ferești de atacul bacteriilor nocive. Dacă n-ai o cutie frigorifică pentru transport, pune între pachetele cu carne sticle de plastic pe care le-ai umplut cu apă și le-ai înghețat în prealabil sau folii speciale pentru cuburi de gheață.
Ține totul curat

O condiție a picnicului reușit este să te asiguri că ustensilele și recipientele cu care lucrezi sunt curate. Ca să previi contaminarea dintre alimente și bolile digestive, nu folosi vasele în care a stat carnea, fără să le speli. Bacteriile nocive care există în sucul cărnii crude nu trebuie să se scurgă pe mâncare sau pe alimente în curs de preparare! Ca să nu ai bătăi de cap, cel mai bun lucru este să alegi un loc de popas cu o sursă de apă curată.

Respectă timpul de preparare
A respecta timpul de tratare termică a cărnii înseamnă să-i ridici temperatura internă până la nivelul la care toate bacteriile nocive se distrug. Puiul și celelalte cărnuri gătite la grătar se pot arde ușor la suprafață, dând impresia că sunt gata, deși în interior sunt încă crude. Oricum, cei care preferă grătarul în sânge trebuie să fie siguri că au cumpărat o bucată impecabilă în privința prospețimii și igenei cu care a fost manevrată și nu-i vor răsfăța și pe copii cu un astfel de preparat. Pentru cei mici, cea mai sigură este carnea bine pătrunsă de căldura grătarului. Atenție, la alimentele care trebuie reîncălzite! Dacă le duci la picnic, trebuie să le incălzești la temperatură înaltă și să le servești imediat. În zilele de caniculă, mâncarea nu poate să stea mai mult de o oră după ce a fost scoasă de rece și coaptă pe grătar.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.