Pâinici sănătoase!

În aceste vremuri de izolare, majoritatea dintre noi ne preparăm pâinea singuri.  Iată câteva trucuri și idei ingenioase care te vor ajuta să pregătești cea mai sănătoasă pâine pentru întreaga familie.

Chifle cu lapte

Cerni într-un castron 500 g de făină.  Dizolvi 15 g drojdie în 50 ml lapte dulce cu 1 linguriță de zahăr și o adaugi peste făină împreună cu un vârf  de linguriță de sare. Adaugi apoi treptat 150 ml de lapte cald și frămânți până obții un aluat elastic. Adaugi 1 lingură de ulei de măsline, mai frămânți puțin ca să se încorporeze, acoperi aluatul și-l lași să crească o oră. Împarți aluatul în 6 bucăți, le dai formă de minge, le așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le lași să crească 30 de minute. Dai apoi chiflele la cuptor pentru 30 de minute.

Pâine de secară cu semințe

Amesteci într-un castron 400 g făină de secară cu 100 g făină de grâu și adaugi 30 g semințe de in, 30 g semințe de floarea soarelui, 30 g semințe de dovleac și ½ linguriță de sare. Dizolvi 25 g de drojdie în 50 ml de apă caldă împreună cu o linguriță de zahăr brun, o torni într-o adâncitură făcută în făină și lași să dospească 15 minute. Frămânți apoi aluatul adăugând treptat 150-200 ml apă caldă și 2 linguri de ulei de măsline. Îl lași să crească, apoi îl rulezi și-l pui într-o tavă de cozonac unsă cu ulei. Presari câțiva fulgi de ovăz, mai lași 15 minute să crească, apoi o dai la cuptor pentru 40-45 de minute la foc potrivit.

Pâinici cu ovăz și secară

Amesteci 500 g făină de secară cu 150 g făină de ovăz, 30 g semințe de in și un praf de sare. Dizolvi 25 g de drojdie în 50 ml lapte cald cu 1 linguriță de zahăr brun și o lași să crească 15 minute. O adaugi apoi peste făină și începi să frămânți încorporând treptat 250 ml lapte cald și 2 linguri ulei de măsline. Lași aluatul să crească, apoi îl împarți în 4-6 bucăți, formezi niște chifle pătrate, le tăvălești prin făină și le așezi într-o tavă tapetată. Le lași să crească 20 de minute, le acoperi cu o folie de aluminiu, apoi le pui la cuptorul încălzit, la temperatură maximă.  După 10 minute scoți folia și mai lași încă 10-15 minute să se coacă.

Pâine nefrământată

Pui 500 g făină albă într-un castron cu un praf de sare. Dizolvi ½ cub drojdie de 25 în 50 ml de apă caldă cu 1 linguriță de zahăr și torni peste făină. Torni încă 300 ml de apă caldă și 3 linguri ulei de măsline, amesteci totul cu o lingură până se omogenizează și obții un aluat moale pe care-l acoperi cu un capac și-l dai la frigider pentru 12 ore. A doua zi răstorni aluatul pe o suprafață cu făină, îl împăturești ca pe un plic și-l lași 30 de minute să mai crească puțin. Îl pui într-un vas rotund de yena uns cu ulei, acoperi cu un capac și-l dai la cuptor la temperatura maximă. După 25 de minute scoți capacul și mai lași 20 de minute să se rumenească.

Turte ca la bunica

Cerni 500 g făină albă într-un castron și adaugi un praf de sare. Dizolvi ½ cub de drojdie de 25 g în 30 ml de apă călduță cu o linguriță de făină și lași să crească maiaua la loc cald. O torni peste făina cernută și adaugi treptat frământând continuu 200 ml de apă. La final adaugi pe marginea aluatului 1-2 linguri de ulei, strângi aluatul ca o minge și îl lași să crească o oră. Îl răstorni apoi pe o suprafață pudrată cu făină, îl împarți în 5-6 bucăți, le întinzi puțin pe toate cu sucitorul și le lași să crească 30 de minute. Le pui apoi într-o tigaie de fontă (trebuie să fie groasă), încinsă și le coci pe fiecare parte10 minute. Când le scoți, le pui într-un prosop ca să rămână calde. În mod tradițional ele se coc direct pe plita încinsă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.