Home / Bebelus / Alimentatie / Nutriția în primul an de viață al copilului

Nutriția în primul an de viață al copilului

Ești mămică și deja ai frici legate de cum o să-l ții în brațe, cum o să procedezi la baie, cum o să-l hrănești… Legat de alimentație, pentru o dezvoltare corectă a bebelușului tău, îți oferim câteva recomandări.

De la 0 la 6 luni

Până la 6 luni, bebelușul tău își ia nutrienții necesari din laptele matern sau din formula pentru bebeluși îmbogățită cu fier. Bebelușii alăptați trebuie să primească un supliment zilnic de 400 UI de vitamina D până la vârsta de 1 an. Dacă alăptezi, asigură-te că dieta ta este bogată în vitamine și minerale esențiale, precum și DHA (un acid gras Omega 3), care  ajută la dezvoltarea creierului.

6-9 luni – introducerea de alimente solide

După vârsta de 6 luni, majoritatea bebelușilor nu mai obțin tot ceea ce au nevoie doar din laptele matern sau cel formulă. Medicii și nutriționiștii recomandă introducerea alimentelor solide bogate în fier după vârsta de 6 luni. Fierul este esențial pentru dezvoltarea fizică și psihică, iar copilul are nevoie de mai mult fier pe măsură ce crește, pentru a evita anemia cauzată de deficiența de fier. Pentru început, cerealele infantile fortificate cu fier sunt o opțiune bună. Când copilul tău acceptă texturi și gusturi noi, poți introduce treptat carnea de pui și curcan, fructe și legume, cum ar fi bananele, piersicile, mazărea și morcovii.

9-12 luni – poți introduce laptele de vacă

Între 9 și 12 luni este momentul ideal pentru a introduce laptele de vacă în dieta copilului. Dacă faci acest lucru mai devreme există o sumedenie de  riscuri în dezvoltarea copilului, deoarece nu conține cantitatea adecvată de fier de care are nevoie copilul tău. În plus, conține concentrații mai mari de proteine ​​și unele minerale care nu sunt potrivite pentru bebelușii mici. Poți introduce laptele integral pasteurizat în jurul vârstei de 9 – 12 luni și continui până la 2 ani.

Fără suc!

Bebelușii și copiii nu trebuie să bea suc. O cantitate mare de suc, în special cel de mere, le poate provoca diaree. De asemenea, își umplu stomacul mic și își diminuează pofta de mâncare. Sucul poate provoca carii infantile timpurii, dar dacă hotărăști totuși să-i dai, asigură-te că este 100% natural.

Ai grijă la sufocare

Bebelușul tău poate înghiți cu ușurință alimentele zdrobite sau sub formă de piure. Alimentele întregi se pot bloca în trahee și pot împiedica aerul să ajungă în plămâni.

Alimente de evitat:

  • boabe de struguri
  • miez de nucă
  • floricele de porumb
  • chipsuri
  • bucăți de legume tari, crude
  • bomboane tari sau lipicioase, precum

Evită nitrații

Carnea preparată și chiar și apa potabilă pot conține nitrați, care pot fi dăunători pentru copilul tău.

Alimente de evitat:

  • slănina
  • șunca
  • cârnații
  • apa potabilă contaminată cu nitrați, cum ar fi apa din unele fântâni.

Atenție la consumul de zahăr sau sare

Nu este necesar să adaugi zahăr și sare în dieta bebelușului; aceste ingrediente nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă. Condimentarea cu zahăr și sare împiedică copilul să experimenteze aroma naturală a diferitelor alimente, ceea ce ar putea duce la obiceiuri alimentare proaste și va fi mai greu când o să crească mare.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.