„Mami! Tati! Am un dinte care se mișcă!” - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Bebelus / „Mami! Tati! Am un dinte care se mișcă!”

„Mami! Tati! Am un dinte care se mișcă!”

Pierderea dinților primari (cunoscuți și sub denumirea de dinți de lapte) este adesea o sursă de îngrijorare atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Părinții își pun o serie de întrebări, la care doar stomatologul poate răspunde. Acestea sunt: Când cresc dinții adulți? Dintele se mișcă, dar nu cade, ar trebui să consult un medic? Copilul meu a căzut și un dinte se mișcă, ce să fac? Dintele  copilului a căzut, dar cel adult încă nu a ieșit. Este normal?

În primul rând, este bine să ne informăm despre momentul când erup dinții primari și când apar cei permanenți. Desigur, acest lucru poate varia de la un copil la altul și, în mod normal, atunci când un dinte dintr-o parte cade, cel de pe cealaltă parte trebuie să cadă în termen de șase luni. Dacă nu se întâmplă așa, este bine să consulți un medic stomatolog și printr-o singură radiografie îți poate spune dacă totul este normal.

Dintele se mișcă, dar nu cade

Într-o erupție normală a dinților se poate întâmpla ca un dinte primar să se miște, dar să nu cadă. Este posibil ca să crească cel permanent dedesubt și, din cauză că nu are loc, să iasă strâmb. Atunci intervine medicul. Dacă un dinte primar se mișcă și nu doare, copilul s-ar putea să se distreze agitându-l. Trebuie să ai grijă, pentru că poate sângera mult.

Într-un asemenea caz, stomatologul îți poate spune dacă este cazul să aștepți să cadă singur sau să-l scoată el pentru că deja iese dintele permanent.

A căzut și dinții se mișcă

Frecvent, copiii cad și se pot lovi la dinți, ceea ce le poate provoca sângerare la nivelul gingiilor, mișcarea unuia sau a mai multor dinți sau, Doamne ferește, o fractură dentară. În orice caz, o vizită la stomatolog este importantă pentru o monitorizare corectă.

În majoritatea cazurilor după o astfel de traumă, când un dinte primar se mișcă și există sângerare, trebuie mai întâi să oprești sângerarea, să mănânce ceva moale și să monitorizezi dacă dintele își schimbă culoarea, dacă doare, dacă se umflă gingia sau apare un abces. O radiografie este foarte utilă în acest caz.

De ce noii dinți permanenți arată mai galbeni sau pătați?

Dinții permanenți sunt adesea mai galbeni decât dinții primari. Nu vă faceți griji, este perfect normal. Cu toate acestea, petele se pot datora unui medicament, unei lovituri la dintele primar sau prea mult fluor. Nu ezitați să discutați cu dentistul dacă sunteți îngrijorat.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.