Home / Copil / Alimentatie / Kilogramele în plus ale bebelușului, o problemă

Kilogramele în plus ale bebelușului, o problemă

Îți plac rotunjimile micuțului tău, dar te întrebi, poate, dacă nu este prea grăsuț. Ba chiar ești puțin îngrijorată, cu toate discuțiile astea despre greutate, exces de calorii, alimentație în exces. Trebuie oare să iei măsuri?

Micile rotunjimi sunt normale!

Colăceii de pe burtică și cutulițele de la mâini și de la picioare dau farmec oricărui bebeluș. Cu toate acestea, trebuie privite cu luciditate: atunci când diferența dintre standard și greutatea reală este prea mare, ai nevoie de sfatul pediatrului. Nu uita că statisticile arată an de an că tot mai mulți copii au greutatea peste normal, iar acesta este rezultatul unei unui supraalimentații începute de la cea mai fragedă vârstă. Iar măsurile de combatere a kilogramelor în plus, trebuie să apară tot atât de timpuriu, fără excese, fără a face din asta o obsesie. Iar acest lucru este și mai important în cazul în care supraponderalii predomină în familie. În general, cu un copil sub 12 luni, lucrurile sunt regalate de principiul moderației. Iar micile rotunjimi sunt normale. Acest „capital” de grăsime va scădea treptat, pentru că micuțul începe să meargă. Până la un an, este normal acest aspect de copil grăsuț, pentru că abia după aceea, el începe să consume din acest depozit energetic. Important este ca ceea ce numim curba lui de greutate, faimosul indice de masă corporală, să fie apropiată de standarde. La controlul periodic pe care îl face pediatrul, cântăritul și măsurarea înălțimii fac parte din evaluarea copilului din punct de vedere ponderal, și nu numai.

Nu prea multe proteine…

Asistăm uneori la un decalaj între ceea ce fac mamele și nevoile reale ale bebelușilor lor. De exemplu, în cazul celor foarte mici, când sunt agitați, mamele se grăbesc să le dea un supliment de… supt, pentru a-i calma. Desigur, nimeni nu spune să renunți la alimentația la cerere, sau să-ți înfometezi copilul, dar trebuie să ții cont că nu trebuie să depășească, după vârsta de 4 luni, 4 mese pe zi. Altă greșeală clasică este ca după debutul diversificării, să dai prea multe proteine bebelușului, fără să ții cont de cantitățile recomandate pe vârste, pentru o singură zi. Cu alte cuvinte, carnea, peștele, grăsimile din lapte și din brânzeturi trebuie „diluate” cu piureuri de legume. Farfuria corectă cuprinde, în medie, 2 lingurițe de carne pasată sau pește, iar restul porției trebuie să fie format din legume. Și încă un secret: evită să pui în orice mâncare toate ingredientele pe care le ai pe lista alimentelor permise. Dacă ai carne, nu mai adaugi unt, ci ulei vegetal, dacă ai piure de legume cu ou, nu adaugi și carne. Acest mod de a hrăni bebelușul mai are un inconvenient: amestecă toate savorile și micuțul nu le poate identifica.

Cum  e corect?

Medicul îți spune mereu că cel mai important lucru nu este cantitatea, ci diversitatea alimentelor. Apoi, programul de mese. Nu unul rigid, ci mai degrabă orientativ și flexibil, după nevoile copilului. Acest lucru înseamnă că poți întârzia puțin o micul-dejun dacă bebelușul nu are chef să mănânce la ora obișnuită, dar nu o poți anula. În acest fel, organismul învață la vârsta cea mai fragedă, să nu stocheze hrana, pentru că urmează peste două-trei ore, o masă hrănitoare. Iar dacă urmezi și sfaturile pediatrului referitoare la cantitatea de mâncare pentru o singură masă, vei avea un copil perfect echilibrat din punct de vedere nutrițional.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.