Home / Copil / Alimentatie / Întrebări și răspunsuri despre gluten

Întrebări și răspunsuri despre gluten

a gluten free word with wood background

Această proteină prezentă în mod natural în bobul de grâu a devenit în ultimii ani o substanță …non-grata alungată din multe meniuri și diete. Mămicile au urmat trendul și au scos glutenul din meniul celor mici. Dar oare ce este adevărat și ce nu despre gluten? 

Cum îmi dau seama dacă copilul meu are intoleranță la gluten?

Intoleranța la gluten numită și celiachie este o boală cronică inflamatorie a sistemului digestiv.  Suprafața de contact și capacitatea de absorbție a intestinul este redusă și astfel apar tot felul de carențe alimentare. Cea mai frecventă carență este cea în fier, denumită anemie feriprivă, tulburare care are consecințe grave asupra sănătății celor mici. Iată care sunt simptomele pe care ar trebui să te îngrijoreze:

  • Diareea persistentă
  • Balonare frecventă
  • Întârzieri de creștere
  • Dispoziție schimbătoare
  • Afte recidivante
  • Anemie feriprivă

Acestea sunt însă și simptomele și în cazul sindromului de colon iritabil, de aceea este foarte important să-i faci copilului tău teste speciale pentru diagnosticarea timpurie a acestei boli.

Trebuie să-i exclud complet glutenul din meniu?

Ca și în cazul alergiilor și în cazul celiachiei eliminarea glutenului din meniu este singura formă de tratament. Trebuie să știi că nu numai pâine și pastele conțin făină de grâu. El este ascuns în mai toate produsele industriale pe care le găsești la magazin. De aceea este important să alegi acele produse pe care este menționat „Nu conține gluten” deoarece sunt fabricate și împachetate într-o linie specială, pe care nu au trecut produse cu gluten. Este important de asemenea să înlocuiești toată vesela, tăcâmurile și paharele pentru copilul tău. Urme de gluten rămân cam pe toate vasele dacă ai pregătit ceva cu făină de grâu în ele, oricât le-ai spăla și dezinfecta.

Pot să-i stabilesc singură un meniu?

Înainte să adopți un anumit meniu, trebuie să discuți cu medic specialist pentru a stabili cu ce înlocuiești alimentele cu gluten astfel încât noul meniu să-i asigure toate nevoile nutriționale. De asemenea, eliminarea precoce a glutenului și fără avizul medicului poate compromite diagnosticarea acestei afecțiuni. Există  și un nou curent în diversificare, acela de a elimina alimentele cu gluten din alimentație, chiar dacă sugarul nu are celiachie. Medicii pediatri afirmă că un copil care nu are incluse în meniu alimente cu gluten din primul an de viață, riscă mai mult să facă intoleranță sau alergie la gluten.

E alergie sau intoleranță?

Spre deosebire de intoleranță care este o reacție a sistemului digestiv la gluten cu simptome predominant digestive (menționate mai sus), alergia este o reacția a sistemului imunitar la proteina din laptele de vacă. În cazul alergiei apar și simptome dermatologice și respiratorii după consumul alimentelor cu gluten: eczeme, inflamația limbii și a esofagului, dificultăți de înghițire și de respirație.

Ce ameliorări apar?

Adoptarea unui regim special cu excluderea completă are rezultate imediate. Mai întâi dispare diareea și se normalizează tranzitul intestinal. Peretele intestinal se vindecă și se normalizează cantitatea de fier în sânge.  După câteva săptămâni de regim vei observa că puiul tău a prins culoare în obraji, e mai vesel, are mai multă energie și ia în greutate și în înălțime.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.