Home / Bebelus / Alaptare / Întrebări și răspunsuri despre alăptare

Întrebări și răspunsuri despre alăptare

Mamele au o sumedenie de întrebări despre alăptare, mai ales în timpul primei experiențe cu bebelușul. Astăzi răspundem la cele mai frecvente.

1. Cum să cresc producția de lapte?

 • Mai puțin lapte? În primul rând, trebuie să te odihnești: să dormi și să faci mai puține treburi casnice.
 • Alăptarea îți face sete! Bea apă foarte multă pentru a-ți potoli setea, iar ceaiurile din fenicul te ajută să crești producția de lapte.
 • Drojdia de bere poate compensa lipsa complexului de vitamina B. Avertizare! Prea multă drojdie de bere poate provoca erupții  cutanate (la copil) sau balonare (la mamă).
 • Cu cât sânul este mai stimulat, cu atât mai mult lapte iese și producția este mai mare !
 • Dieta ta poate influența, de asemenea, producția de lapte.

2. Un pahar de vin: da sau nu?

Da, dar cu moderație! Alcoolul se găsește în laptele matern între 15 și 30 de minute de la consumul său și este eliminat imediat ce efectele resimțite de mamă se epuizează. Deci, fără exces, moderat și ocazional, este permis să bei alcool, dar, prin urmare, este mai bine să îl consumi după ce ai alăptat bebelușul.

3. Am gastroenterită. Alăptez în continuare?

Da! Continuând să alăptezi, transmiți anticorpii copilului tău. Acest lucru îl protejează pe cel mic, care este expus oricum virusului, chiar dacă încetezi să alăptezi. De asemenea, este foarte important să iei măsuri de igienă suplimentare (să te speli pe mâini mai des, să sterilizezi foarte bine biberoanele etc.).

4. Trebuie să calculez numărul de hrăniri și durata acestora?

Nu! Un sugar hrănit cu formulă are aproximativ 6-7 mese pe zi, iar un sugar alăptat la sân va avea 8-10 mese pe zi. În primele săptămâni, alăptează bebelușul la cerere, fără să-ți faci griji la intervalul dintre mese. De asemenea, nu este recomandabil să cronometrezi timpul de hrănire. Compoziția laptelui fiecărei femei variază în timpul unei mese. În primul rând, laptele conține multă apă pentru a potoli setea sugarului, apoi se îngroașă și devine mai bogat pentru a-i satisface foamea. Un bebeluș poate mânca 10 minute la o masă, iar alții chiar o oră.

5. Mi-au crăpat sfârcurile, ce trebuie să fac?

Cât de des este posibil, lasă-ți sânii goi. Există mai multe creme și unguente de aplicat pe sâni, dar cea mai ușoară metodă este să ungi sfârcurile cu lapte, lași să se usuce și după aceea, de exemplu, îți pui sutienul. O să vezi că nu va mai fi atât de dureros. Dacă problemele sunt mari, cel mai bine este să ceri sfatul unui medic.

6. Vreau să mă mulg, dar nu curge. Ce să fac?

 • Faci un duș fierbinte înainte de a te mulge. Profită de ocazie și relaxează-te!
 • Aplică o compresă caldă pe sâni.
 • Bea o băutură fierbinte.
 • Contactul piele pe piele împreună cu bebelușul tău.
 • Relaxează-te! Nu o face sub presiune.
 • Utilizarea pompei pe un sân, în timp ce bebelușul este pe celălalt, va stimula reflexul de ejecție, iar laptele va ieși mai ușor și mai repede.

7. Bebelușul meu are primul dinte. În timp ce-l alăptez, el mă mușcă. Este dureros, ce să fac?

De îndată ce bebelușul te mușcă sau când simți o presiune neobișnuită, îi întrerupi suptul (îi introduci degetul mic în colțul gurii pentru a-l împiedica să te rănească) și îi spui „nu” cu o voce fermă și mult mai puternică ca de obicei. De asemenea, poți opri alăptarea imediat anunțându-l că nu poate face acest lucru și să continue să sugă. Secretul este să fii fermă și să nu cedezi când plânge pentru prima dată. Dacă bebelușul continuă să muște, în ultimă instanță îi poți îngropa ușor capul în sân pentru o secundă sau două. Nările sale se vor bloca și va elibera sânul.

8. Mă tem că nu voi putea avea experiența alăptării. Ce să fac?

 • În primul rând ai încredere în tine.
 • Roagă-ți partenerul să te sprijine, explicându-i de ce este important să alăptezi.
 • Nu ezita să apelezi la un specialist în alăptare pentru sprijin și informații. 
 • Prietenele tale care au deja copii sunt, de asemenea, surse bune de a te informa. Pune-le întrebări, cu siguranță vor fi bucuroase să-ți povestească despre experiența lor.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.