Home / Copil / Alimentatie / INTEZIS și PERMIS copiilor la masa de Sărbători

INTEZIS și PERMIS copiilor la masa de Sărbători

De Crăciun, mesele îmbelșugate sunt o provocare atât pentru cei mari, cât mai ales pentru cei mici. Multe mămici le dau copiilor să guste din tot ce este pe masă, mergând pe principiul ”îi este poftă și lui”. De aceea este important că fiecare părinte să știe ce alimente nu ar trebui incluse în meniul celui mic de Sărbători.

Cele mai multe mămici cred ca un copil de peste un an poate mânca orice de Crăciun. Aceasta este o concepție greșită, deoarece enzimele digestive ale celor mici nu pot face față unei agresiuni alimentare, cum sunt de exemplu mezelurile grase de porc, afumăturile, preparatele cu multă maioneză, dulciurile în exces.

Pentru antreuri – ceva ușor și hrănitor

Când spui antreuri te gândești la toate preparatele din porc pregătite special pentru aceste zile: afumături, cârnați, șuncă etc. Pentru copii însă aceste gustări nu sunt sănătoase și nici indicate deoarece greu de digerat de sistemul digestiv al unui copil. Putem să le oferim în schimb tartine haioase cu cremă de brânză, jambon neafumat de pui sau de curcan, un pate din ficăței de pui pregătit în casă, chifteluțe de pui preparate la cuptor. Și nu uita să pui alături felii de legume proaspete: ardei gras, castravete, roșii.

Supa – un moment de remineralizare

Ciorba cu ciolan și cea de burtă nu sunt deloc indicate copiilor, așa că înlocuiește-le cu supe crème de legume, ușor de preparat, sățioase și pline de substanțe nutritive. Pregătește-le cu spanac, dovleac sau roșii și pune-le în căni decorate de Sărbători. Copiii tăi vor îndrăgi acest mod inedit de a mânca supa și se vor distra de minune.

Felul doi – legume și carne albă

În cazul fripturii pregătite la cuptor, medicii nutriționiști spun că mușchiulețul de porc poate fi oferit și copiilor mai mari de 6 ani, dar în cantități moderate. De asemenea le poți pregăti și friptură de pui sau de curcan cu multe legume și ierburi aromatice.

Deserturile – limitează porțiile

Asaltați din toate părțile cu pungi de bomboane și tablete de ciocolată, este greu să le interzici copiilor să mănânce dulciuri, dar poți să le limitezi cantitățile. Așa că stabilește niște reguli și niște cantități. Nu le da voie să mănânce înainte de mesele principale și pentru desert pregătește-le ceva delicios cu creme de iaurt și fructe.

Alege produse din surse sigure

Ai grijă de unde cumperi produsele de carne, deoarece riscul de infecție cu Trichinella spiralis este foarte mare.  Alege o sursă sigură. Deși este mai frig, atenție la ouăle de la țară, care dacă nu au fost păstrate în condiții corespunzătoare, pot duce la infecții cu salmonela. De asemenea, trebuie acordată atenție și produselor lactate, în primul rând la proveniență și în al doilea rând la termenul de valabilitate. Consumul produselor grase (cum este smântâna), chiar cumpărate din supermarket, ar trebui limitat cât mai mult (se pune cu lingurița).

Prepară sarmalele cu pui sau curcan

Sarmalele se pot prepara cu carne de pui sau de curcan, iar la fiert se poate adăuga jambon de casă, pentru gust, roșii felii sau suc de roșii, împreună cu mirodenii, dar nu și sare (care se găsește oricum frunza de varză murată, jambon și suc de roșii). Pentru copii, la masă se îndepărtează frunzele de varză deoarece sunt indigeste și se stropesc cu puțin iaurt, nu cu smântână, pentru a fi mai ușor de digerat.

Evită afumăturile

Din cauza cantității mari de grăsime și sare pe care o conțin, cârnații afumați și toate acele preparate afumate tradiționale nu ar trebui să facă parte din alimentația sănătoasă a copilului deoarece sunt pline de grăsimi și sare. Pot fi gustate, dar nu trebuie să fie servite la fiecare masă, întreaga săptămână de Crăciun, indiferent ce vârstă are copilul.

Prepară friptura din carne de porc slabă

Friptura de porc, în schimb, dacă este făcută din carne slabă, pregătită în cuptor (nu prăjită în ulei sau făcută șnițel sau chiftele), poate fi servită ca fel principal de mâncare, alături de ogarnitură din cartofi sau legume. Fiind o sursă de fier, trebuie servită cu o salată de crudități (sursă de vitamina C), dar nu murături (care nu au vitamina C) pentru a crește absorbția fierului.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.