Home / Viata de familie / Activitati / Împreună în familie – Cum oferim… atenție?

Împreună în familie – Cum oferim… atenție?

 

text de Otilia Mantelers, psiholog

La început, când erau doar ei doi, lucrurile erau mai simple. Doar ei doi, pe canapea, ținându-se de mână. Weekend-urile începeau undeva în jurul prânzului cu o cafea. Apoi mergeau în oraș, la cinema, se iubeau și se simțeau fericiți. Se aveau unul pe altul și se simțeau în siguranță.

Apoi…

din iubirea lor s-a născut un copil. De atunci totul s-a schimbat. Ea a devenit mamă, preocupată de îngrijirea copilului, el, tată atent să-și protejeze familia și să-i asigure tot ce trebuie. Pentru ea, a fost natural să renunțe la propriile nevoi și ale relației soțul. Era profund conectată cu bebelușul. Pentru el n-a fost atât de ușor să ajungă pe locul doi. Încerca să-i înțeleagă transformarea în ipostaza de mamă, dar parcă devenise o altă femeie, care nu-l mai copleșea cu mângâieri și atenție. Încet-încet, dulceața și căldura care dintre ei doi s-au transformat într-o rutină: conversațiile se învârteau în jurul bebelușului și al activităților domestice. Iar ei doi, partenerii de cuplu, au început să se simtă tot mai singuri și mai izolați. Ceea ce nu le face bine nici lor, nici bebelușului.

De aceea…

ne intrebam cum e mai bine să împărțim timpul în familie. Primul pas este planificarea. Că nu ne putem simți fericiți și conectați unul cu celălalt fără a avea un plan de apropiere, numit simbolic Cum ne oferim atenție în familie. Aș  începe cu părinții, deși multă lume poate s-ar aștepta să ne concentrăm pe copii mai întâi. Însă experiența mea spune că le putem oferi copiilor o atenție lipsită de  tensiuni atunci când ne simțim apropiați și susținuți de partenerul de cuplu. Expertul internațional în relații de familie, psihologul Esther Perel, sugera ca, pentru perioade definite de timp, unul dintre partenerii de cuplu să se ocupe de relația cu copiii, iar celălalt de relația de cuplu. Cu alte cuvinte, tata se poate ocupa timp de o lună-două de relația cu copilul, iar mama de relația de cuplu. Spre exemplu, dacă cei doi doresc să ia cina la restaurant, acest aranjament ar presupune ca tata să vorbească cu bona sau cu bunica să stea cu copilul, mama să propună ieșirea împreună, iar după aceea să facă rezervare la restaurant.

Conectarea presupune…

o parte distinctă, un timp de 20-30 de minute pe zi pe care cei doi soți îl petrec împreună și nu vorbesc despre copii, ci doar despre ei înșiși. Acestea ar fi momente în care ei povestesc despre sine și lumea lor. Îi ajută să nu uite că și ei există și au pasiuni, gânduri și emoții proprii. Pe lângă acest interval zilnic, aș propune ca cel mult o dată la două săptămâni, părinții să petreacă ceva mai mult timp împreună, fie acasă, fie ieșind undeva. Aceste lucruri trebuie planificate, pentru a intra în rutina celor doi.

Acum intră în scenă copilul…

După ce am parcurs acești pași, putem planifica timpul pe care îl dărium copilului. El are nevoie pe de o parte de timp cu fiecare părinte. Acest timp este numit de autoarea Patty Wipfler timp special și presupune ca părintele să lase totul la o parte pentru un anumit interval (10-30 de minute) și să îi spună copilului: “Acum am timp doar pentru tine. Toată atenția mea e DOAR la tine! Ce vrei să facem?” Acesta e un timp care îl ajută pe copil să se simtă acceptat și înțeles. Apoi, un alt timp pe care părintele îl poate petrece cu copilul este fie jucându-se cu el, fie urmărind împreună desene, gătind sau făcând alte treburi domestice.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.