Home / Copil / Alimentatie / Îi plac cruditățile?

Îi plac cruditățile?

De cum vine vara, legumele și fructele crude reprezintă o sursă foarte importantă de vitamine și minerale pentru cei mici. Dar ca să între pe lista alimentelor preferate ale juniorului tău, trebuie să pui în aplicare câteva trucuri ingenioase.

În primul an de viață, alimentația puiului tău conține multe fructe și legume fierte. Și nu e rău să fie așa. De ce? Pentru că fierberea le face mai ușor de digerat, iar mai târziu, cubuleţele fierte ajută dezvoltarea masticației (sistemul digestiv imatur al bebelușului nu suportă încă vegetalele crude). Așa că fructele și legumele crude introduse mai târziu în alimentația copilului, atunci când sistemul lui digestiv le poate prelucra. Dacă sunt introduse la momentul oportun, crudităţile aduc un beneficiu major: apă pentru hidratare, fibre pentru digestie, micronutrienți importanți pentru creștere.

Mizează pe culori

Copiii iubesc culorile, deci mizează pe o paletă cât mai largă de culori atunci când aduci legumele și fructele crude la masă. După 12 luni, o masă sau o gustare pe zi, poate fi compusă din crudități. Pregătește un platou mare cu o mulțime de bastonașe de legume crude de morcovi, castravete și ardei gras roșu și pune-l pe masă pentru toată familia. Gustă tu prima din ele, iar copilul îți va urma exemplul, dornic să le descopere gustul.

Combină legumele cu sosuri

Îmbogățește gustul salatelor cu sosuri fine în care ai pus și uleiuri aromatice, iaurt sau suc de portocale. Poți, de asemenea, pentru desert să amesteci iaurtul simplu și cremos cu bucățele de fructe. Când pregătești salatele de legume, prepară un sos vinegretă din ulei cu suc de portocale, ca să fie mai ușor de acceptat de cei mici. Adaugă în salatele de crudități un cartof fiert cubulețe sau o mână de paste și vei obține o mâncare sănătoasă și sățioasă pentru masa de seară.

„Nu-mi place!”
Dacă e reticent în fața noului, va reacționa la fel și în fața crudităților. ”Nu-mi place” înseamnă de fapt ”nu știu ce e și nu o s-o mănânc”. Cruditățile sunt alimente mai dure decât cele preparate termic, deci sunt mai greu de mestecat. Dacă ai reușit să-l faci să pună gura pe ceva crud, e posibil să-l scuipe imediat pentru că o legumă crudă are o aromă mai pronunțată decât una fiartă. Așa că fii mai tenace decât el și nu abandona. Poți de exemplu să prepari legumele tăiate bastonașe, pe baie de aburi și să le presari cu foarte puțină sare. Mâncați-le împreună! A doua zi, prepară-le mai puțin și tot așa până când ajungi la crudități.

Ia-l la piață

Dacă n-ai rude la țară, ia-l cu tine în piață, la cumpărăturile curente. Alegeți împreună tot ce cumpărați. Dacă mergeți într-o grădină sau livadă, încurajează-ți micuțul să culeagă singur legumele și fructele care-i plac. Antrenează-l în pregătirea salatei de legume sau de fructe și va fi curios să descopere gustul fiecăruia.

Nu-l șantaja

Chiar dacă știm că nu e bine, de multe ori ne surprindem spunând „Nu mănânci desertul, dacă nu-ți termini salata”. Dar, cu această atitudine nu faci decât să-i întărești preferința pentru dulciuri și aversiunea pentru legume ori fructe. Exact contrariul a ceea ce urmărești. „Mănâncă tot din farfurie” nu este o atitudine nici sănătoasă, și nici în pas cu vremurile.  Lasă-l mai bine să mănânce cât vrea, iar ca desert propune-i o salată de fructe, nu o prăjitură.    

 Fii cel mai bun exemplu

Așa cum spuneam mai devreme, tu ești primul lui model. Cei mici învață din primii ani de viață o mulțime de lucruri prin simpla imitație a comportamentului și stilului de viață pe care îl văd în familie. Așa că niciun mesaj nutrițional nu va avea efectul pe care-l are gestul tău de a ronțăi un morcov crud, un castravete sau o bucățică de ardei gras. Ori de câte ori îți pregătești o salată, cureți un fructe sau îți faci un smoothie, împarte-le cu el. Va fi super-încântat.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.