Ingrediente
5 ouă
100 g zahăr pudră
50 g unt
1 plic zahăr vanilat
80 g făină
40 g cacao
PENTRU CREMĂ
200 g morcovi
50 g zahăr pudră
zeama de ½ de lămâie
100 g unt
50 g zahăr pudră
1 plic de zahăr vanilat
250 g brânză de vaci
PENTRU DECOR
150 g zahăr pudră
4 linguri apă caldă
2 linguri zeamă de lămâie
60 g gem de caise
morcovi din marțipan pentru decor
Mod de preparare
Bați albușurile spumă tare cu jumătate din zahărul pudră. Mixezi untul moale cu gălbenușurile, zahărul vanilat și jumătatea rămasă din cel pudră până obții o cremă. Le adaugi peste albușuri și amesteci bine. Pui deasupra compoziției făina cernută cu pudra de cacao și amesteci ușor, de jos în sus. Torni aluatul într-o tavă de 25×20 cm îmbrăcată cu hârtie de copt și o introduci în cuptorul încins la 180ºC pentru 20 de minute. Lași blatul să se răcească și desprinzi ușor hârtia.
Într-o cratiță cu fundul gros caramelizezi zahărul, adaugi morcovii dați pe răzătoarea mică, 50 ml de apă, zeama de lămâie și amesteci. Lași pe foc până scade apa și morcovii se înmoaie, după care dai să se răcească. Bați untul moale cu zahărul pudră și zahărul vanilat. Adăugi brânza de vaci, morcovii și mixezi până se omogenizează.
Tai blatul în două pe orizontală și le umpli cu cremă. Mixezi zahărul pudră cu apa și zeama de lămâie până obții o glazură fină. Ungi prăjitura cu gem, torni glazura, netezești și o dai la frigider să se întărească. Tai prăjitura pătrate și le decorezi cu morcovi din marțipan.
Foto: Photoland/Profimedia