Home / Bebelus / Legumele în alimentația bebelușului

Legumele în alimentația bebelușului

shutterstock_133282520

Spanac, broccoli, varză, fasole verde, legumele sunt de multe ori un fel de ”bau-bau” în farfuria copilului tău. Bogate în vitamine, fibre și minerale, ele sunt este esențiale pentru sănătatea și creșterea lor. Dacă puiul tău se strâmbă ori de câte ori vede farfuria cu legume,nu te impacienta, există soluții. Trebuie doar să ai răbdare și să ții cont de sfaturile noastre.

Introdu-le progresiv

Pentru a-l face pe puiul tău să iubească legumele este inutil să i le dai cu forța. Dacă ai încercat să-i dai broccoli pasat sau piure de fasole verde și puiul tău abia a gustat din el și l-a refuzat, e timpul să schimbi strategia. Încearcă să-i dai o linguriță-două la început, apoi crești cantitatea progresiv .

Camuflează-le

Se strâmbă ori de câte ori vede piureul de fasole verde sau de broccoli, însă lucrurile s-ar schimba complet dacă aceste legume ar fi ascunse într-o budincă cu brânză. Însă, pentru a camufla legumele ai la îndemână o mulțime de ajutoare: le poți adăuga un sos fin cu iaurt și mărar fin tocat, poți prepara o tartă cu leguma în cauză, brânză și paste, poți prepara brioșe fine. Totul este să-ți pui imaginația la treabă și să ai puțină răbdare.

Amestecă-le cu legumele lui preferate

Pentru a-l face pe puiul tău să iubească legumele noi de vară, ca dovlecelul, fasolea verde,roșiile, ardeiul, amestecă-le cu ingrediente  pe care le iubește deja și cu care este obișnuit. Adură brânzica? Nu ezita să-i adaugi o lingură-două în piureul de dovlecel: perfect pentru a-i deturna atenția de la leguma- inamic.

Favorizează piureurile și legumele dulci și fine

Și, de ce nu, supele și smoothie-urile colorate. Copii apreciază în general texturile fine și dulci, calde iarna și proaspete, pe timp de vară. Cât despre piureuri, propune-i ceva diferit. Adaugă în piureurile cu gusturi fade, cum sunt cele de dovlecel, fasole verde, sparanghel, broccoli, o lingură de unt , de smântână sau de brânză dulce. Poate fi de asemenea un cartof dulce care să-i dea preparatului o textură mai fină și un gust mai dulce.

Pune-i culoare în farfurie

Nimic mai rău și mai dezgustător, decât să pui în farfuria puiului tău  un piure de spanac din borcănaș, fără gust și fără culoare.  Așa că, profită de toate trufandalele de sezon, pline de culoare și de vitamine și variază-le pentru a pregăti o farfurie veselă pentru puiul tău cu ardei gras, roșii, căpșuni, cireșe, morcovi și cartofi noi.  Dacă puiul tău a trecut de 9-10 luni, poți să renunți la piureul super-mixat și să-i oferi o mâncărică cu tot felul de legume: roșii, portocalii, galbene, verzi. Puiul tău va fi curios să descopere singur gustul fiecărei bucățele.

Mergeți la piață împreună

Chiar dacă puiul tău este încă mic, mergi la piață cu el și cumpărați împreună legumele și fructele pe care vrei să i le prepari. Fă-l să profite și el de pleiada de culori, arome și forme din piață. Pentru aceasta, nu ezita și lasă-l să atingă orice fruct și legumă dorește. Poți să împarți cu el o legumă sau o fructă bine spălată.

Fii primul lui exemplu

Ca el să iubească fructele și legumele, trebuie să le iubești și tu. Tu ești primul lui model de viață, așa că, dacă tu nu le mănânci, nu poți avea pretenția ca el să le accepte. Așa că orice îi prepari, prepară-ți același fel de mâncare și tu, și mâncați împreună la masă. Ori de câte ori mănânci un morcov sau un fruct crud, oferă-i și lui o bucățică pentru a-i descoperi gustul.

Legume de iulie- august: fasole verde, conopidă, roșii, dovecei, vinete

Fructe de mai: pepene roșu, pepene galben, piersici,

 

 

 

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.